Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак тврди да Приштина сутра саопштава информацију о судбини динара на Косову

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Специјални изасланик за дијалог Србије и Косова Мирослав Лајчак изјавио је вечерас новинарима у Приштини да је у процесу нормализације односа остварен мало напредак, те најавио да ће тзв. косовска влада сутра саопштити информацију у вези уредбе Централне банке, која предвиђа супензију динара.
После сусрета са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а на питање да ли је тзв. косовска влада спремна да одложи одлуку у вези динара, Лајчак је рекао да ће о томе сутра бити саопштена информација.
„Поменули смо питање одлуке Централне банке Косова. Али нећу да будем портпарол косовске владе. Биће информација која ће вам сутра бити саопштена“, рекао је Лајчак.
Подсетио је да у јуну следе избори за Европски парламент, а крајем године и председенички избори у САД, што значи да ће пажња јавности касније бити усмерена на те процесе, због чега је јуче и данас боравио у Београду и Приштини, како би разговарао о процесу нормализације Србије и Косова.
„Да размотримо где смо и да разговарамо колико можемо напредовати док ЕУ не уђе у изборни процес. Захваљујући дијалогу оставрили смо важне резултате крајем прошле године, попут споразума о енергентима, регистрацијама. Остварили смо конкретне и видљиве резултате. Било је мало напретка у нормализацији односа“, рекао је Лајчак.

Приштина понудила да поновљени избори буду реализовани без одлагања

Председница тзв, Косова Вјоса Османи у разговору са специјалним изалаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, поновила је став да нацрт статута ЗСО треба да протумачи косовски Уставни суд и изразила забринутост у вези са неким одредбама тог документа, које, како је рекла - могу бити изазовне за имплементацију.
Османи је истакла посвећеност Косова, као конструктивне стране у процесу дијалога, и нагласила да Бриселски споразум од 27. фебруара и Охридски анекс од 18. марта прошле године морају бити у потпуности спроведени, саопштено је из кабинета косовске председнице.
Она је рекла и да би мере које је Европска унија увела Косову требало да се уклоне, јер су неправедне и стварају неравнотежу у дијалогу.
Нагласила је да је Косово понудило организовање нових избора на северу земље у складу са законским оквиром, а зато је и усвојено административно упутство.
Османи је изразила очекивање да ће то право грађана бити реализовано без одлагања и у складу са законским процедурама.
У разговору је похваљен напредак у примени споразума о енергетици и регистарским таблицама, као кораци који воде ка нормализацији односа Косова и Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала