- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Ништа се не мења ─ некад Наполеон и Хитлер, данас САД

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су створиле антируску коалицију од 54 земље која, испорукама оружјем и пружањем помоћи кијевском режиму, настоји да Русији нанесе стратешки пораз, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Данас су САД ујединиле 54 земље у коалицију која пумпа Украјину оружјем, која у ову земљу шаље разне војне специјалисте и стручњаке и помаже у навођењу оружја на далекометне циљеве, укључујући наоружање“, рекао је Лавров на састанку са представницима дипломатских мисија акредитованих у Москви.
Министар је додао да антируска коалиција пружа помоћ Кијеву „само да Русија не би победила“.
Он је додао да су апсурдне изјаве Запада да би балтичке државе, Шведска и Финска могле да буду „следеће“ након специјалне војне операције Русије у Украјини.
„Недавно је бивши генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен, који ради као консултант или саветник тима (украјинског председника Владимира) Зеленског, изјавио да Запад види Украјину као ‘одбрамбени бедем’ испред Русије. Менталитет је следећи: све што је повезано са Украјином мора да се искористи да се Русији, како кажу, нанесе стратешки пораз. Они директно кажу: ‘Ако Русија победи и одбрани своје интересе у овом рату, онда ће следеће бити балтичке државе, Шведска, Финска’“, објаснио је он.
Он је нагласио да је сличне изјаве дао, између осталог, и председник САД Џозеф Бајден.
Апсурд оваквих изјава је јасан свима, свакоме ко се иоле разуме у историју и схвата циљеве које смо отворено, не кријући, објавили у вези са специјалном војном операцијом у Украјини. Ми отклањамо историјску неправду. Отклањамо покушаје да се не само преиначује историја народа наше земље, већ да се ова историја заувек заборави и савремене територије на којима су Руси и други народи Русије вековима живели претвори у одскочну даску коју би НАТО, на челу са Сједињеним Америчким Државама, користио да угрози безбедност Руске Федерације. Понављам, ништа се не мења. Наполеон и Хитлер, а сада Сједињене Америчке Државе пронашли су облик напада на Русију“, нагласио је руски министар.
Лавров је приметио да Запад убеђује неке земље да предају руско оружје Украјини, а да о томе не обавесте Москву, руске власти су у контакту са таквим државама.
„Постоји чисто комерцијални аспект. Оружје, када се испоручује легално, транспарентно и отворено, испоручује се на основу докумената, међу којима је и сертификат крајњег корисника. У складу са овим сертификатом, прималац оружја нема право да га препродаје или преусмерава било где без сагласности земље испоручиоца“, објаснио је Лавров.
Министар је навео да је Москва забележила „неколико оваквих случајева у последњих годину и по дана“.

Оружје испоручено Украјини користе терористи

Лавров је додао да се Западне земље труде да не примећују ширење оружја из Украјине на жаришта где га користе екстремисти и терористи.
Министар је подсетио да су западне земље за мање од две године издвојиле више од 200 милијарди долара за војну и финансијску подршку Украјини.
„За ове мање од две године Запад је за Украјину већ издвојио више од 200 милијарди долара за војне сврхе и одржавање буџета ове потпуно банкротиране земље. Поређења ради: Европска унија је издвојила мање од 80 милијарди долара за социо-економску подршку државама глобалног југа и истока, али на седам година“, објаснио је он.
Према његовим речима, главни донатори Украјине су САД, Немачка, Велика Британија, Данска, Пољска, Норвешка, Холандија и Шведска.
Како је навео, Запад схвата да је „пропаст“ украјинског пројекта почео, али не може да заустави помоћ кијевском режиму из разлога престижа и економске добити.
„Цифре које се закопавају у Украјини много говоре о томе колико је Западу важно да спречи ‘пропаст’ свог пројекта ‘Украјина’. При чему они већ схватају да је ‘пропаст’ већ почела. Али, ипак, не могу да се зауставе. И то не само из разлога престижа, за који верују да су га ставили на коцку и не могу да га изгубе, већ и са становишта економске користи“, оценио је Лавров.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала