- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорила Вашингтон да не распоређује нуклеарно оружје у Великој Британији

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Русија упозорава Сједињене Америчке Државе да не враћају тактичко нуклеарно оружје у Британију, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
„Што се тиче теме хипотетичког враћања америчког тактичког нуклеарног оружја на територију Велике Британије, желео бих да на најодређенији и најстрожи начин упозорим на овај дестабилизујући корак“, поручио је дипломата.
Он је истакао да безбедност ни Енглеске ни САД неће бити јача због тога.
„Овде нема никаквог застрашујућег ефекта по нас. Ово означава повећање укупног нивоа ескалације и претње у Европи. Претпостављамо да упркос прилично тужном искуству са становишта осигурања европске безбедности, усијане главе у Лондону и Вашингтону нису извукле никакве поуке из овога, те је овај сценарио апсолутно могућ“, оценио је он.
Према његовим речима, Москва не рачуна да ће добити никакве отворене, директне сигнале ни из Вашингтона ни из Лондона на ову тему.
„Имамо друге могућности за праћење онога што се дешава и извођење сопствених закључака. Упозоравамо НАТО на челу са САД на даљу ескалације, која постаје све опаснија“, закључио је Рјабков.
Претходно је британски "Телеграф", позивајући се на документа Пентагона, објавио да Сједињене Државе планирају да први пут у последњих 15 година распореде нуклеарно оружје у Великој Британији због "нарастајуће опасности од Русије".
Подсетимо, у децембру прошле године некадашњи сарадник ЦИА Реј Мекговерн је изјавио да је једини начин да америчке власти заташкају пораз у Украјини и победе на изборима јесте да употребе "малу" нуклеарну бомбу.
Погледајте и:
Стратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом Јарс - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
РУСИЈА
Лавров: САД одавно распоредиле нуклеарно оружје у пет земаља НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала