- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Нишвил џез фестивал: Награда за животно дело Ивану Швагеру

© Фото : Printscreen/Youtube/RTVЏез музичар Иван Швагер
Џез музичар Иван Швагер  - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Иван Швагер, џез музичар, мултиинструменталиста, композитор и аранжер из Новог Сада добитник је награде за животно дело предстојећег 30. Нишвил џез фестивала.
Када је шездесетих година Луј Армстонг посетио Нови Сад, тада му је на дочеку свирао и Иван Швагер.
Као средњошколац свирао је у великом џез оркестру Радио Новог Сада.
После тога је више од једне деценије био члан разних састава и наступао је у многим земљама западне Европе, у Мађарској и СССР-у, где су постигли велику популарност.
У Санкт Петербургу је снимљен и документарни филм о њима.
Свирали су у многим градовима широм Европе и Азије и ови предели су послужили и као инспирација за неке од његових композиција, као што су „Сувенир са Бајкала“, „Кафићи ветрењаче поред Амстердама“, „Ермита“, „Laponian Midnight Sun“, „Аурора Бореалис“.
Нови период његовог живота почео је 1979 године када је постао члан Биг Бенда РТС-а и свирао као водећи сакосфониста и солиста све до пензионисања 2003.
Показао је своје умеће свирања на разним инструментима: сопран, алт, тенор, баритон саксофон, флаута, алто флаута и кларинет.
Наступао је на многим домаћим и иностраним фестивалима, а у соло деоницама кроз импровизације на сцени често је до изражаја долазила његова креативност и виртуозност.
Сарађивао је са многим познатим џез музичарима - Ернијем Вилкинсом, Душком Гојковићем, Рудијем Томшићем, Марком Стекаром, Едом Хендерсоном, Стјепком Гутом, Бором Роковићем.
Својим композицијама и аранжманима обогатио је репертоар Биг Бенда РТС-а. Његов хармонски израз је богат, разноврстан, пун колорита, напетости и сложености сазвучја.
Осам година је био професор саксофона на џез одсеку Музичке школе „Станковић“ у Београду.
Од 2001. свирао је у „The Belgrade Dixieland Orchestra“ где је дао немерљив допринос формирању јединственог и препознатљивог звука овог бенда. Његови аранжмани и данас чине окосницу највећег броја композиција које оркестар изводи.
Иван Швагер је аутор преко 300 композиција. У Радио Београду има преко 100 трајних снимака, већином својих оригиналних композиција, а има и своје аранжмане познатих дела великана џеза.
Новембра 2010. обележио је 50 година уметничког рада концертом у Студентском културном центру Београда.
Након званичног одласка у пензију, Иван Швагер се вратио у Нови Сад и даље активно наступа у разним џез поставама на фестивалима и у клубовима у региону.
Награда за животно дело Ивану Швагеру биће уручена на отварању 30. Нишвил фестивала, пренео је Танјуг.
Дуо ФиЛ - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
КУЛТУРА
Почиње Београдски џез фестивал: Српски џез јачи но икад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала