- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је Новак „створио“ Јаника Синера

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић и Јаник Синер
Новак Ђоковић и Јаник Синер - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Могао је Јаник Синер да се пробије у сам тениски врх још пре две године када је у четвртфиналу Вимблдона имао предност од 2:0 против Новак Ђоковића, али српски ас се тада вратио. Исту предност Италијан је стекао на Аустралијан опену, али је овога пута и сачувао. Један од разлога зашто је успео Дарен Кејхил види у том поразу на Вимблдону.
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, био је први фаворит за освајање титуле на Аустралијан опену, а као фаворит из сенке тениски стручњаци врло добро су знали да је Јаник Синер. Знало се да би могао да намучи Новака, али је победа над најбољим у историји на његовом омиљеном терену свакако велико изненађење.
Осим тог изненађења Синер је направио још једном. У финале против Данила Медведева ушао је као фаворит, али када је Рус повео са 2:0 у сетовима мало ко је веровао у епски преокрет какав се на крају и догодио.
Победа и прва Синерова Гренд слем титула враћају нас две године уназад када је млади Италијан повео против Новака у четвртфиналу Вимблдона. Тада је српски ас направио нестваран преокрет после чега је и освојио турнир, али је у исто време дао назнаке Синеру на чему треба да ради.
Напоран рад после тог пораза направио је Јаника новог Гренд слем шампиона и тенисера који ће тек показивати шта све уме.

„Пораз у четвртфиналу Вимблдона од Ђоковића пре две године, пошто је имао 2:0 у сетовима, помогао је Јанику да разуме шта треба да поправи. Сео је и саслушао нас око тога шта треба унапредити. Све то је упио одмах“, рекао је Дарен Кејхил, Синеров тренер.

Новак је неколико пута већ наглашавао како у Јанику види млађег себе, а то потврђују и Кејхилове речи о томе како Синер ради на напретку. Чини се да је млади Италијан сваком сегменту игре посвећен максимално, што је карактеристично и за Ђоковића.
„Видите како сада може дуже да остане у размени, да игра без проблема у пет сетова. Дакле, не ради се само о тенису, већ о старању о телу, о третманима, о свему важном ван терена, вођењу рачуна о томе да све буде на правом месту. Дакле, физиотерапија, одмор, дијета, технологија, истраживање свих сегмената да би се обезбедило да будете на правом путу. И сада има добру мишићну масу“, објаснио је Кејхил.
Оно што такође наговештава да би Јаник могао да постане још већи шампион јесте како Кејхил каже звук лоптице после његовог ударца.
„Звук лоптице после његовог ударца је посебан. То дугује тајмингу и брзини руку. Агаси је тако ударао. Када Јаник удари чини се да лоптица иде брже него код осталих. Рафа је био исти такав. Роџер, када би одиграо форхенд, чуо се тај звук. И Новак, и форхенд и бекхенд, исто, попут тупог ударца. Тако не ударају обични играчи. Сви играчи имају другачији звук кад ударају, па и Јаник такође“, сматра Кејхил.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
СПОРТ
Новак одлучио да не брани бодове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала