- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откриће моћног оружја против супербактерија отпорних на лекове: Вирус који их убија на спавању

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијамикроскоп
микроскоп - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
После шест година истраживања, научници са Универзитета у швајцарским градовима Базелу и ЕТХ у Цириху идентификовали су потенцијално револуционарно оружје у борби против супербактерија: вирусе који могу да циљају и елиминишу успаване бактерије.
Бактерије улазе у стање мировања током недостатка хранљивих материја или стреса, штитећи се од спољних претњи попут вируса и антибиотика. Упркос бројним покушајима, проналажење бактериофага који може да нападне успаване бактерије до сада је научницима било недостижно, преноси „Сајенс алерт“.

Откриће на гробљу

Микробиолог Александер Хармс веровао је у постојање таквих бактериофага.
„Међутим, с обзиром на огроман број бактериофага, увек сам био уверен да је еволуција морала да произведе неке који могу да се пробију у успаване бактерије“, појаснио је он.
Хармс и његов тим открили су нови бактериофаг назван Париде на распадајућем биљном материјалу на једном швајцарском гробљу.
Париде је показао делотворност против уобичајене бактерије Pseudomonas aeruginosa, познате као изазивач тешких респираторних болести, нарочито у болничким условима. Комбинација Паридеа са антибиотиком меропенемом резултирала је изванредном елиминацијом Pseudomonas aeruginosa од 99 одсто у лабораторијским тестовима.
Комбинација се, такође, показала делотворном у експериментима на мишевима, наглашавајући њен потенцијални клинички значај.
Студија у вези са открићем објављена је у часопису „Nature Communications“.

Обећавајућа стратегија за борбу против отпорних бактерија

„То показује да наше откриће није само лабораторијски артефакт, већ би могло да буде и клинички релевантно“, истиче микробиолог Енеа Мафи.
Синергија између фага и антибиотика сугерише обећавајућу стратегију за борбу против бактерија отпорних на лекове, нарочито када су у заштитном стању мировања.
Иако тачан механизам деловања није у потпуности схваћен, чини се да би Париде могао да употреби молекуларни кључ да превари Pseudomonas aeruginosa, откључавајући њену одбрану и омогућавајући антибиотику да делује. Како отпорност бактерија на постојеће лекове ескалира, коришћење вируса у борби против бактерија чак и у њиховом стању мировања представља значајан напредак у борби против те отпорности.
Ипак, упркос потенцијалу, Хармс остаје опрезан.
„Тек смо на почетку. Једина ствар коју сигурно знамо јесте да не знамо готово ништа“, каже он.
Ново истраживање, које открива вирус успешан против успаваних супербактерија, отвара нове путеве у борби против отпорности супербактерија на лекове.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала