- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оклопно возило за деминирање УР-77 Метеорит - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев признао: Руска војска напредује; Пентагон шаље Украјини пројектиле ГЛСДБ

Пратите нас
Специјална војна операција руске војске у Украјини, 706. дан. Руска ПВО је успешно одбила напад украјинских дронова у више области. Настављају се борбе на другим деловима фронта. Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је током сусрета са шефом НАТО да се на фронту већ виде последице тога што Америка више не шаље војну помоћ Кијеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:33 30.01.2024
Пентагон је потврдио да намерава да испоручи Украјини високо прецизне пројектиле GLSDB, али није прецизирано када ће се то догодити.
„Као што смо обећали прошле године, испоручићемо Украјини бомбе малог пречника копненог базирања у оквиру Иницијативе за подршку безбедности Украјини (УСАИ)“, рекао је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
Раније је „Политико“ саопштио да су испоруке поменуте муниције могуће већ у среду након што је америчка војска успешно тестирала иновативне пројектиле.
20:51 30.01.2024
Руске јединице успешно напредују у зони специјалне операције, између осталог код Авдејевке у ДНР, рекао је начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов телевизији "Рада".
„На нашу несрећу, оне (руске трупе) имају одређени напредак на пољима, и у близини Авдејевке“, рекао је он.
Буданов је додао да су Оружане снаге Украјине у дефанзиви од новембра прошле године.
19:59 30.01.2024
Кијев је окупио тим пензионисаних европских политичара за помагање Украјини да уђе у НАТО-у, рекао је шеф кабинета Владимира Зеленског Андреј Јермак.
Међу онима који су укључени у ову групу, према речима Јермака, налазе се бивша председница Литваније Далија Грибаускајте, бивши председник Пољске Александар Квасњевски, бивши британски премијер Борис Џонсон, бивша финска премијерка Сана Марин и бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон.
18:41 30.01.2024
Министарство одбране Румуније демантовало је гласине да су борбени авиони Ф-16С, наводно лансирани са територије државе, коришћени за напад на руске војне положаје. Саопштење румунског Министарства одбране објавио је Newsweek.
„Упозоравамо вас на лажне вести које су се појавиле на Иксу (бивши Твитер) где се тврди да је авион Ф-16С полетео из 86. ваздухопловне базе у Констанци у суботу и у 03.22 бомбардовао руску групу у близини Херсона“, наводи Министарство одбране Румуније.
Још један доказ да земља није била умешана у напад је чињеница да Румунија једноставно нема авионе Ф-16С. Држава их поседује само у варијантама А и Б.
16:17 30.01.2024
Серија снажних експлозија одјекнула је у Харкову, преносе медији.
16:16 30.01.2024
Медији: Залужни је сам могао да пусти гласине о својој оставци
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни можда је сам проширио вест о својој оставци како би задао ударац позицијама председника земље Владимира Зеленског, пише украјински портал „Страна”.
У тексту се сугерише да је указ о оставци Залужног заиста могао бити потписан у понедељак.
"За ово је сазнала фиктивна „група за подршку“ главног команданта и одлучила да игра „превентивно“ – да ове информације објаве пре него што председник потпише или објави одговарајући указ“, наводи се у тексту.
Као резултат тога, након што су се у понедељак увече прошириле гласине о оставци Залужног, он је почео да добија бројне изразе подршке на друштвеним мрежама. Залужни је веома популаран у Украјини и, према неким анкетама, испред Зеленског је по рејтингу поверења политичарима. У овој ситуацији, кабинет председника Украјине није био у стању да предузме тако драстичан корак.
Према другој верзији портала, гласине о оставци Залужног шири бивши председник Петро Порошенко, који на тај начин жели да поткопа позицију актуелног председника, изазивајући његов сукоб са врховним командантом.
13:33 30.01.2024
Европска унија још није развила механизам за трансфер прихода од замрзнуте руске имовине Украјини, још не постоји никакад план, али ће Европска комисија припремити такав предлог, саопштио је на брифингу у Бриселу представник ЕК Кристијан Виганд.
„Поздрављамо што су земље чланице ЕУ постигле начелни договор о овом предлогу, ово је важан корак. Сврха овог предлога је да обезбеди да се ванредни приходи из средстава Централне банке Руске Федерације сачувају у овој фази, а крајњи циљ је да се ови приходи искористе за Украјину. ЕК и потпредседник спремни су да припреме следећи корак што је пре могуће“, истакао је Виганд.
11:36 30.01.2024
Најважније са брифинга Министарства одбране:
Руска војска одбила је три напада јуришних јединица украјинске војске код места Синковка на купјанском правцу;
Руска војска заузела је боље положаје на доњецком правцу, а украјинска војска је изгубила за последња 24 сата 310 војника и два тенка;
Руске јединице су побољшале своје положаје на краснолиманском правцу, одбиле три украјинска напада за последња 24 сата а противник је изгубио до 290 војника;
На купјанском правцу украјинске снаге су укупно изгубиле 140 војника;
У последња 24 сата руска ПВО је уништила 12 пројектила „хајмарс“, „ураган“ и авиобомбу JDAM;
На јужнодоњецком правцу руска војска је ликвидирала 60 украјнских војника и уништила две хаубице FH-70;
Руска ПВО је уништила 86 украјинских дронова, као и складиште горива, систем „ИРИС-Т“и живу силу украјинске војске у 112 области
На херсонском правцу украјинске снаге изгубиле 45 војника
07:35 30.01.2024
Украјинске снаге гађале су село код Горловке и том приликом је оштећена школа и једна кућа, написао је на Телеграму градоначелник Иван Приходко. Горловка је гађана касетном муницијом.
07:14 30.01.2024
Припадници групе "Исток" спречили су шест покушаја украјинске војске да учврсте положаје на јужнодоњецком правцу.
07:12 30.01.2024
Посада руских обавештајно-ударних хеликоптера Ка-52 "алигатор" групе "Центар" уништили су упориште украјинске војске и лаку оклопну технику на краснолиманском правцу, речено је новинарима у Министарству спољних послова.
07:08 30.01.2024
Тенкисти 17. бригаде украјинске војске одбили су да иду у офанзиву код Клешчејевке (ДНР) због грозног односа команде према њима и због тога што нема исплата, рекао је војни експерт, потпуковник у оставци Андреј Марочко.
07:03 30.01.2024
Руска ПВО је током ноћи пресрела и уништила 21 украјински дрон изнад више области - изнад Крима 11, Белгородске области пет, Брјанске три, Калушке један и Тулске - један, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала