Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Србија има одговор на стварање тзв. војске Косова и њихов споразум са Турском

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар одбране Милош Вучевић
Министар одбране Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да ће држава Србија имати адекватан одговор на потписивање војног споразума између Турске и тзв. Косова, као и на стварање такозване војске Косова.
Вучевић је рекао, одговарајући на питања новинара у касарни Топчидер где је председник Александар Вучић присуствовао приказу војног наоружања Војске Србије, да тај споразум представља наставак сарадње Турске и тзв. Косова.
„НАТО алијанса не сарађује институционално са такозваним косовским снагама безбедности, не учествује као алијанса у трансформацији онога што они зову косовске снаге безбедности у косовске оружане снаге, што је иначе супротно чак и по уставу такозваног Косова, али поједине земље чланице су снажни контрибутори у том процесу, а Турска је, рекао бих, ту можда и лидер“, истакао је Вучевић.
Вучевић је напоменуо да тај споразум није први корак који видимо на том пољу.
„Забринути смо и пажљиво пратимо шта је то што се дешава, видимо да се сад отварају нека нова поља њихове, како они кажу, билатералне сарадње, а Војска Србије и Министарство одбране односно држава Србије ће имати адекватан одговор, не само политички, него ћемо наравно и наше капацитете прилагодити свим изазовима, ризицима, па и опасностима за нашу отаџбину. Јер се поставља питање - за кога и за шта се наоружава такозвана косовска војска, још једна албанска војска де факто када погледате етнички састав. За кога и због чега се они толико наоружавају и зашто се допремају, донирају сва та средства или продају, супротно и војно-техничком споразуму, супротно резолуцији Савета безбедности УН 1244, што је директно кршење свих норми међународног јавног права“, рекао је Вучевић.
Подсетио је да председник Вучић каже да је то реалност која нас нажалост окружује и према којој ми морамо да се владамо.
„То не значи неки компромис или просто прихватање тога, него је живот са таквим околностима и доношење адекватних противмера или адекватних одговора према томе. Сви се наоружавају у региону, па ето и Албанци на Косову свакако не заостају или покушавају да не заостану. Много они раде и на усавршавању својих кадрова, на обуци својих официра, подофицира и у Приштини се разговара око обавезног служења војног рока. Просто, ситуација је данас компликованија и некад имам утисак да је Србија најзаинтересованија за мир у овом региону“, казао је Вучевић.
Он је додао да Министарство одбране и Војска Србије спремају адекватан одговор на стварање тзв. војске Косова, а који ће да гарантује безбедност свим грађанима Србије.
"На политици је да нађе политичко решење, да проба да дође до политичког договора, дијалога, који је бољи него коришћење било чега од овога што ми видимо данас у Топчидеру. Процењујемо све околности, надамо се и живимо за мир, али увек морамо да имамо одговор ако нас неко нападне, ако треба да бранимо свој народ и своју државу", рекао је Вучевић на питање новинара да ли ће Србија покретати неки међународни механизам против наоружавања тзв. косовске војске.
Што се тиче политичких иницијатива пред међународним институцијама, министар одбране је рекао да ће Србија покретати оне иницијативе за које процени да могу да буду целисходне за нашу државу, а да не направимо грешку како је то неодговорно државно руководство урадило 2010. и 2011. године.
"Тако да морате да добро сагледате коме се обраћате, каква је структура чланства или представника у тим институцијама, имајући у виду да је свет прилично подељен по питању КиМ. Већи део држава је не признаје, али економске и политичке снажне државе, пре свега из западне хемисфере, су спонзори и покровитељи тзв. косовске независности", констатовао је министар одбране.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала