- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији откривају зашто Зеленски жели да смени Залужног

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОбука украјинских војника према НАТО стандардима
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски жели да смени главног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног како би утицао на западне савезнике, пише лист „Вашингтон пост“ позивајући се на високе званичнике у Кијеву.
„Приликом разговора са Залужним, који је био у понедељак, Зеленски му је рекао да су се Украјинци уморили од војних акција и да су међународни спонзори смањили помоћ, тако да је могуће да ће нови командант побољшати ситуацију“, наводи се у чланку.
Осим тога, Зеленски и Залужни су расправљали и о даљој мобилизацији. Главни командант Оружаних снага Украјине је инсистирао на томе да је потребно да се ове године позове још 500.000 људи. Украјински председник је тврдио да Кијев не може да обезбеди опрему и наоружање у тако великом броју.
Према подацима листа, Залужни планира да поднесе оставку заједно са члановима свог тима.
Како је писао британски лист „Фајненшнал тајмс“, позивајући се на изворе, Зеленски и Залужни су се срели 29. јануара. Украјински председник је предложио Залужном да после оставке добије место саветника. „Економист“ тврди да је генералу понуђено место секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО), али да је он одбио. Према изворима листа „Њујорк тајмс“, одлучено је да се паузира тема о отказу због тога што су информације процуреле у медије.
„Блумберг“ пише да су несугласице између председника Украјине и Залужног настале још у првим месецима сукоба у Украјини. Према подацима агенције, њихове несугласице су настале због различитих приступа према сукобу. Зеленски, наводно, инсистира на „храбрим“ акцијама, а Залужни је конзервативнији. Притом, САД сматрају да неслагања између цивилне власти и војске успоравају доношење одлука.
Погледајте и:
Главком Украины Валерий Залужный - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Специјална операција у Украјини
Медији јављају да је Залужни смењен, Министарство одбране Украјине негира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала