- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Губернатор Херсонске области: Обарајући руски авион, Кијев хтео да оптужи Русију

© СК РФ / Уђи у базу фотографијаМесто пада војног авиона Ил-76 у Белгородској области
Место пада војног авиона Ил-76 у Белгородској области - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Кијевски режим се преварио када је издао наређење да обори руски Ил-76 у Белгородској области са сопственим ратним заробљеницима, планови су били да се окриви Русија и застраше Украјинци, сматра губернатор Херсонске области Владимир Салдо.

„Идеја једноставно није успела. Хтели су да окриве Русију што су сами оборили авион. Исто као што сада бомбардују своја насељена места, али говоре да је Русија. Постојала је једна верзија. Затим су почели да причају да су биле ракете. Потом су почели да причају ‘то уопште нисмо ми’ и тако даље. То јест, лагали су до те мере, да ни сами више не знају како да се извуку из ове ситуације“, рекао је Салдо за Спутњик.

Према његовом мишљењу, кијевски режим је на тај начин хтео да „заплаши Украјинце“.
„Јасно је да људи не желе да ратују – мушко становништво Украјине не жели да се бори. Треба их поплашити. Значи, они ће их застрашивати оваквом методом, лоше осмишљеном методом. Наравно, погрешили су у прорачуну“, приметио је Салдо.
Украјинске власти до данас крију од обичног становништва готово све информације о паду авиона у Белгородској области, додао је он.

„Једноставно су сакрили информације. Ми знамо доста о овом инциденту, Украјинци практично не знају. Потпуно су га затајили, односно у Украјини се о томе практично не говори. А медији тамо су апсолутно контролисани и дају само информације које су им од користи. На исти начин тих информација практично нема у европским и иностраним новинским агенцијама. Односно, они су одмах покушали да заборавена то“, оценио је губернатор.

Према његовим речима, кијевском режиму се не може веровати након обарања авиона Ил-76, али се преговори о њиховој размени морају наставити.
„Рад ће се, наравно, наставити, сигуран сам да ипак, чак и у најбезизлазнијој ситуацији треба тражити излаз. Не може се у потпуности ићи на ултимативну конфронтацију која доводи до таквих веома негативних резултата. Дакле, треба наставити преговоре, али, по свему судећи, у њих треба укључити оне који су, чак и са становишта Кијева, неутрални. Односно, треба да постоје гаранти из других земаља које су неутрални. Не учесници, не они који подржавају једну или другу страну, већ једноставно неутрални. Сигуран сам да таквих има“, навео је губернатор.

Зеленски нема политичку будућност

Салдо сматра да, после инцидента са обореним авионом, председник Украјине Владимир Зеленски нема политичку будућност.
„Знате, сада се већ више не може говорити ни о каквој политичкој будућности за режим Зеленског и за њега уопште. Њега нема ни сада, ни у будућности. Он се сада заувек полио са толико крви да више не мирише на политику, већ мирише на неки идиотизам који се не може објаснити са становишта здравог разума. Чак и немогуће објаснити из угла нормалних… војних приступа“, рекао је Салдо.
Према његовим речима, кијевски режим је у „агонији“ и користи „најекстремније методе“ да „застраши“ сопствено становништво.
„Односно, када се издају наређење да се обара (авион) у којем сигурно знају да су њихови ратни заробљеници, да их чекају породице. Чак и ако су тамо непријатељи, можда чак и ‘азовци’ (припадници националног батаљона ‘Азов’, који је у Русији забрањен као терористичка организација) и још неко. Ипак, наређење је дато из Кијева, а авион који је оборен, они су одлично знали ко је тамо“, приметио је он.
Како је нагласио, такав режим нема будућности.
„Ово је терористички акт против сопственог народа и против сопствене будућности...“, закључио је Салдо.

Обарање војног авиона Ил-76

Оружане снаге Украјине обориле су 24. јануара изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули. Истражни комитет Русије саопштио је да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздушном ракетом са територије Украјине.
Како је саопштило руско Министарство одбране, Кијев је врло добро знао о предстојећем транспорту заробљеника на размену, који је требало да се обави касније у среду.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала