- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Холандија, Немачка и Пољска потписале декларацију о успостављању "војног шенгена"

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаАмерички батаљон у Пољској
Амерички батаљон у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Холандија, Немачка и Пољска су потписале декларацију о успостављању војног коридора за пребацивање војске и војне технике, саопштила је холандски министар одбране Кајса Олонгрен.
„Потребан нам је ‘војни шенген’ да бисмо брже и ефикасније пребацивали војску и технику. То ће Европу учинити јачом. Учинили смо важан корак: Пољска, Немачка и Холандија су потписале декларацију о успостављању војног коридора“, написала је Олонгрен на друштвеним мрежама.
Раније је шеф Заједничке команде за логистику НАТО-а Александер Солфранк у једном интервјуу говорио о жељи да се направи „војни шенген“у оквиру којег би земље Алијансе могле слободно да се крећу јер се тренутно снаге НАТО суочавају са бројним препрекама по том питању због националних законодавстава од земље до земље.
Према његовим речима потребно је да се на време припреми терен за потенцијално деловање у случају да дође до примене 5. члана Уговора НАТО о колективној одбрани.
Раније је председник Чешке Петар Павел изјавио да блок НАТО сматра Русију претњом број један у Европи.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је с тим у вези рекао да у Европи не желе да чују оно што Русију забрињава по питању безбедности и игноришу принцип недељивости безбедности.
Гледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала