- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Медији: Тешко оштећен један од три хеликоптера Војске Црне Горе у неуобичајеном инциденту на земљи

CC0 / Unsplash/Marten Bjork / Хеликоптер - илустрација
Хеликоптер - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Један од укупно три средња вишенаменска хеликоптера типа „Bell-412“, којима располаже Ваздухопловство Војске Црне Горе, тешко је оштећен у инциденту који се недавно догодио на војном аеродрому „Књаз Данило“ у Голубовцима, пишу црногорски медији.
Према тврдњи неименованог извора подгоричких „Вијести“, инцидент се није догодио током летачких операција или интензивне обуке војних пилота, већ док је хеликоптер био на земљи.
Наводно је због непажње посаде дошло до физичког и термалног преоптерећења мотора и трансмисије на хеликоптеру који је предуго био непомичан на земљи док су му мотори радили и окретали елису ротора.
На тај начин дошло је до тешке хаварије на тзв. турбовратилним моторима хеликоптера и на врло комплексном трансмисионом склопу ротора.
Штета се, према незваничним информацијама, још процењује, а креће се у распону од пола до скоро милион евра. Други извор упознат са догађајем рекао је да је износ прелиминарне процене штете 700.000 евра.
До оштећења је, наводи извор, дошло док су у летилици била оба пилота и са њима авиомеханичар.
„Мислим да се овде не ради о непажњи, него о несхватљивом потпуном одсуству пажње посаде хеликоптера и занемаривању основних параметара у којима се мора обављати нормална експлоатација летилице овог типа, али ће то дефинитивно да утврди истрага јер је формирана комисија за процену штете и утврђивање узрока овог ванредног догађаја“, рекао је један од извора „Вијести“.
Инцидент се, кажу, догодио 17. јануара, а „Вијести“ сазнају да је упућен прелиминарни упит компанији у Варшави, која је по уговору задужена за ремонт и поправке хеликоптера.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала