- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Заплена руске имовине у ЕУ представља трговински рат

© Sputnik / Natalia SeliverstovaЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Москва на могућу заплену својих средстава од стране Европске уније гледа као на трговински рат, одговор на то ће бити веома тежак, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Наш став у погледу могуће заплене руске имовине која је незаконито блокирана и буквално украдена у низу западних јурисдикција, остаје непромењен. Такве поступке не сматрамо само за баналну крађу, већ и за буквално трговински рат, као ескалацију економске агресије Запада против наше земље“, рекла је Захарова на конференцији за медије.
„Сваки покушај конфисковања средстава која припадају нашој земљи, чију легалност нико не доводи и не може да доводе у питање, представљао би грубо кршење међународног права, између осталог, унутрашњег законодавства ових земаља и, наравно, читавих билатералних докумената, обавеза и тако даље“, нагласила је Захарова.
Према речима портпарола, „попуњавање рупе“ у буџету руском имовином је изузетно примамљива, ако не и опсесивна идеја за Европску унију.
„Једина ствар која их спречава да учине последњи корак су последице. Они виде да ми реагујемо, то их, најблаже речено, депримира и схватају да ће одговор бити изузетно оштар“, закључила је она.
Амбасадори Европске уније су се 29. јануара провизорно сложили око предлога Европске комисије да се приходи од реинвестирања замрзнутих средстава Русије користе „за обнову Украјине“.
Европска комисија је у децембру доставила Савету ЕУ на одобрење директиву која, као први корак у процесу конфисковања прихода од реинвестирања руске имовине, подразумева обавезу да се такав приход стави на посебан банковни рачун. Након тога се очекује да ће овај новац бити подложан европским порезима близу 100 одсто. Планирано је да се порески приходи директно пребацују у буџет ЕУ. На тај начин ће се средства повлачити за даљу употребу по дискреционом праву ЕК (на пример, за финансирање програма подршке Украјини). Ова директива за сада не предвиђа конфисковање саме руске финансијске имовине. Тренутно је у ЕУ замрзнуто око 200 милијарди евра суверених актива Русије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала