- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Обележава се национални дан без дуванског дима

CC0 / Unsplash/Pawel Czerwinski / Опушци цигарета
Опушци цигарета - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
У Србији се данас обележава Национални дан без дуванског дима, а овогодишња кампања са слоганом "365 дана без дувана" има за циљ да се подигне свест о штетности пушења, нарочито код младих.
Шеф канцеларије за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Биљана Килибарда каже да ће се данашњи дан обележити бројним активностима у којима учествују институти и заводи за јавно здравље, домови здравља, предшколске и школске установа.
"Обележава се бројним трибинама, манифестацијама, а оно што нам је посебно важно је сарадња са медијима која се током овог дана интензивира како бисмо мотивисали што већи број пушача да донесу одлуку да престану да пуше и указали на штетност пушења", рекла је Килибарда за Танјуг.
Она је рекла да у ученичкој популацији од 11 до 15 година сваки десети ученик пуши.
"Ако погледамо појединачно по циљним групама, ученике од 15 година, онда сваки пети ученик пуши. Оно што нас забрињава је да смо видели на основу наших података пораст пушења међу девојчицама посебно у седмим разредима основних школа", рекла је Килибарда.
Према њеним речима један велики проблем са којем се суочавамо у Србији, али и читав свет је висок и брз пораст употребе електронских цигарета и других никотинских производа - рецимо никотинских врећица, које је, како каже, пробао сваки 10 дечак у првим разредима средњих школа.
"Електронске цигарете пробало је 30 одсто ученика, а 20 одсто се сматра активним корисницима ових производа", рекла је Килибарда.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала