- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње Међународни фестивал документарног филма ДОК #6

© Фото : Спутњику уступио Међународни фестивал документарног филма ДОК #6Кадар из филма "Гробље филма"
Кадар из филма Гробље филма - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Шести међународни фестивал документарног филма ДОК #6 биће одржан од 1. до 4. фебруара у мтс Дворани, а гости фестивала биће аутори из Италије, Швајцарске, Турске и Бугарске.
На фестивалу ће бити приказано 15 остварења подељених у три програмске целине.
Поред главног програма публици ће бити представљена и такмичарска селекција дебитантских филмова „Ентер ДОК“, као и посебна селекција филмова посвећених биоскопима – „Изван мрака”.
Фестивал ће отворити филм „Анселм“ Вима Вендерса о једном од најиновативнијих и најважнијих сликара и вајара нашег времена, Анселму Киферу, за који влада велико интересовање.
© Фото : Спутњику уступио Међународни фестивал документарног филма ДОК #6Кадар из филма "Анселм" Вима Вендерса
Кадар из филма Анселм Вима Вендерса - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Кадар из филма "Анселм" Вима Вендерса

Главни програм

У оквиру Главног програма фестивала биће приказан филм „Фриули младог Пазолинија“ Роберте Кортеле (која ће уједно бити и гошћа фестивала), остварење о Пјеру Паолу Пазолинију који у најтежем периоду Другог светског рата, као изузетан студент из Болоње, проналази уточиште у малом селу Фурланије у коме открива чист поетски језик, фурлански.
Причу о мајстору хорора Дарију Арђенту доноси аутор Симоне Скафиди у филму „Дарио Арђенто Панико“, док кроз остварење „Мала тужна девојка“ ауторка филма Мона Ашаш открива загонетне тајне своје покојне мајке (главна улога Марион Котијар).
© Фото : Спутњику уступио Међународни фестивал документарног филма ДОК #6Кадар из филма "Трећа и четврта генерација"
Кадар из филма Трећа и четврта генерација - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Кадар из филма "Трећа и четврта генерација"

Такмичарски програм

У оквиру такмичарске селекције „Ентер ДОК“ биће приказано седам филмова међу којима је и „Авенал” Ане Сандрини о некадашњем руднику скривеном у шумама италијанских Јулијских Алпа. Редитељка овог филма такође ће бити гошћа фестивала.
Мерве Куш Матараџи из Турске представиче филм „Ема” о Британки којој је један бег из школе заувек променио живот.
„Прохујале ноћи” аутора Алберта Мартина Меначоа приказује животе младих људи који живе у селу на југу Шпаније чији портрет открива земљу зечева и магараца, љубавних прича, ватре и рејв журки.
„Самјуел и светлост” Винисиуса Гирниса је визуелно импресиван филм о животу шестогодишњег Самјуела и његове породице који живе у малом рибарском селу Понта Негра на обали Паратија у Бразилу.
У филму „Трећа и четврта генерација“ аутора Лукаса Зинда, Силвија, часна сестра, суочава се са одговорношћу за дела свог деде, команданта нацистичког концентрационог логора, кроз извођење уметничких перформанса.
Филм „Поли” Дамјана Николова сниман 29 месеци на удаљеним локацијама у Бугарској сведочи о животу посвећених пчелара. Аутори оба филма биће гости фестивала.
Белгијски филм „Склопљени живот” Елоди Дегавр приказује челични град о ком се прича у комшилуку.
© Фото : Спутњику уступио Међународни фестивал документарног филма ДОК #6Кадар из филма "Биоскоп Лаика"
Кадар из филма Биоскоп Лаика - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Кадар из филма "Биоскоп Лаика"

Изван мрака

У оквиру селекције „Изван мрака“ биће приказана четири документарца која се баве темом биоскопа као места која обликују животе људи широм света, њиховом историјом и улогом коју су имали у промоцији различитих идеја.
Филм „Општи план“ Владимира Головнева прати развој градова и села у Русији где модерни 3Д биоскопи постају светионици културе, трансформишући околну стварност.
У филму „Гробље филма“ аутор Тјерне Сулејман Дијало полази у потрагу за местом рођења кинематографије у Гвинеји.
„Биоскоп Лаика“ аутора Вељка Видака је прича о изградњи првог биоскопа у малом граду Каркила у Финској који оживљава захваљујући редитељу Акију Каурисмакију.
„Приручник о историји биоскопа“ Стефана Д'Антуона и Бруна Уђолија је филм о историји, данашњем развоју и будућности биоскопа у граду Торину у Италији.
Матео Гароне - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
КУЛТУРА
На Мећавнику режисер чије је дело номиновано за Оскара: Реалност је суровија од филма /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала