- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Представљено сићушно срце на чипу које куца попут правог

© Фото : rawpixel.com / KappyДигитално срце
Дигитално срце - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Научници медицинског центра „Кедарс-Синаи“ у Лос Анђелесу представили су нови модел „срца на чипу“ чији је циљ побољшање тестирања лечења рака, која често представљају ризик од оштећења срца током борбе с ћелијама рака.
Побољшања у новом моделу срчаног чипа укључују зрелост ћелија изведених из људских индукованих плурипотентних матичних ћелија (hiPSC) и њихову способност опонашања рада људског срца од приближно 60 откуцаја у минути.
У студији која је објављена у часопису „Lab on a Chip“, научници изражавају оптимизам у погледу потенцијала система који се заснивају на hiPSC-у, попут срчаног чипа, да смање ослањање на животињске моделе за претклиничко тестирање лекова.
HiPSC-и, способни за диференцијацију у различите типове ћелија, усмерени су да се развију у ћелије срца и крвних судова пре него што су стављени на флексибилни силиконски материјал познат као полидиметилсилоксан (PDMS).
Кључна карактеристика дизајна новог срчаног чипа су његова два паралелна канала који омогућавају одвајање ћелија срца (кардиомиоцита) и ћелија крвних судова (ендотелних ћелија) уз одржавање непосредне близине за интеракцију, слично људском телу.
Опонашањем протока крви и механичких покрета срца као одговора на лечење лековима, научници могу да предвиде потенцијалне проблеме токсичности који могу да доведу до аритмије или смрти мишићних ћелија.
Развијена платформа срчаног чипа олакшава избор потенцијално кардиотоксичних хемотерапијских агенаса на више типова кардио-васкуларних ћелија у физиолошки релевантном моделу, истичу аутори истраживања.
Срце на чипу омогућује дугорочнија истраживања учинака лекова и чинилаца околине на срце, а остаје функционално и до неколико недеља.
Осим помоћи у развоју безбедних лекова, очекује се да ће та иновација унапредити разумевање напредовања болести срца и стратегија лечења. Стални напредак у технологији чипова исто тако нуди све прецизније симулације реакција људског тела на микроскопским нивоима, пренео је „Сајенс алерт“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала