- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Наоружани Хути код Сане у Јемену - Sputnik Србија

УЖИВО Хути напали амерички трговачки брод који се кретао ка Израелу

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 117. дан. Настављене су војне операције Израела у Појасу Газе, као и рације на Западној обали. Израел гађао положаје сиријске војске. Јеменски Хути испалили ракету на амерички разарач у Црвеном мору.
Амерички председник Џозеф Бајден разматра да нареди више акција као одговор на напад дроном на америчку базу у Јордану, у којем су убијена три америчка војника, саопштио је у уторак портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби, наводећи да те акције „превазилазе једнократне ударе“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:25 31.01.2024
Нетанијаху: Нећемо пристати на договор о таоцима по сваку цену
„Радимо на постизању другог оквира за ослобађање наших заробљеника, али наглашавам – не по сваку цену“, рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху, преноси Тајмс оф Израел.
„Имамо црвене линије - нећемо окончати рат, нећемо повући војску из Појаса, нећемо ослободити хиљаде терориста“, додао је Нетанијаху у видео изјави.
Премијер је рекао да осим што ради на извлачењу талаца, Израел ради на својим другим циљевима у рату — „елиминацији Хамаса и да осигура да Газа никада више не представља претњу“.
22:00 31.01.2024
Хути напали амерички трговачки брод који се кретао ка Израелу, саопштио је портпарол јеменског покрета Ансар Алах.
„Ратна морнарица Оружаних снага Јемена извела је јединствену војну операцију – бродским ракетама је гађан амерички трговачки брод 'Кол' који је пловио ка лукама окупиране Палестине (Израел). Циљ је погођен“, рекао је портпарол Оружаних снага Хута Јахја Сарија.
21:47 31.01.2024
35 талаца за 35-дневно примирје: Шеф Мосада представио ратном кабинету нацрт споразума о таоцима
Шеф Мосада Дејвид Барнеа представио је ратном кабинету нацрт потенцијалног споразума о ослобађању талаца у девет тачака који би могао да омогући ослобађање свих 136 талаца који се још држе у Гази у неколико фаза, преноси Канал 12.
Како се наводи, у првој фази споразума биће ослобођено 35 талаца у замену за 35-дневно примирје — један дан примирја по таоцу, преноси Тајмс оф Израел.
У првој фази примирја биће ослобођене жене, болесни, повређени и старији таоци, а примирје би тада могло бити продужено за још недељу дана како би се омогућили разговори о другој фази ослобађања, укључујући припаднике цивилних одбрамбених одреда и мушке таоце, које Хамас сматра борцима.
О броју палестинских затвореника у израелским затворима који ће бити пуштени тек треба да буде одлучено, наводи Канал 12.
21:23 31.01.2024
Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан разговарао је данас у Вашингтону са високим израелским званичником Роном Дермером о хуманитарној помоћи за Газу и настојањима да се ослободе таоци, изјавио је портпарол Беле куће Џон Кирби.
Он је одбио да изнесе детаље састанка и није потврдио да ли је било напретка, али је рекао да САД траже максималну паузу у борбама због ослобађања талаца.
Сједињене Државе су сарађивале са Израелом и Катаром око договора за ослобађање талаца које држи Хамас, преноси Ројтерс.
Дермер, који је израелски министар за стратешка питања, раније је био амбасадор Израела у САД.
20:52 31.01.2024
Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху је изјавио да се Хамас "потпуно инфилтрирао" у агенцију УН за палестинске избеглице (UNRWA), након што је агенција отпустила неколико чланова особља због наводне умешаности у Хамасов напад 7. октобра на јужни Израел, преноси Тајмс оф Израел.
Он је истакао да друга тела УН и друге агенције за помоћ треба да замене UNRWA.
20:04 31.01.2024
ИДФ: Борбени авиони напали локације Хезболаха широм јужног Либана
Израелска војска је саопштила да су њени борбени авиони данас ударили на додатне локације Хезболаха у јужном Либану у Ајта аш-Шабу, Бејт Лифу и Блиди, преноси Тајмс оф Израел.
Наводи се и да је неколико пројектила испаљено из Либана на Метулу, а ИДФ каже да гађа извор ватре.
19:32 31.01.2024
САД покренуле код израелских власти питање успостављања тампон зоне у Гази
Сједињене Америчке Државе су покренуле пред израелским властима питање успостављања тампон зоне у Гази, изјавио је данас портпарол Стејт департмента Метју Милер на конференцији за новинаре, додајући да се званични Вашингтон противи сваком смањењу територије Појаса Газе.
Упитан о израелској рацији на болницу у Џенину и уништење универзитета у Гази, Милер је рекао да нема ажурираних података о процени ефеката тих израелских операција, преноси Ројтерс.
Он је потврдио да су САД покренуле питање рушења локација, а Израел је одговорио да су „акције спровођене само на локацијама са којих су смишљане, планиране и спровођене терористичке активности“.
19:11 31.01.2024
Високи израелски званичник рекао је за Ен-Би-Си њуз да „постоје јаке индиције“ да ће споразум о таоцима напредовати и додао да израелска влада тек треба да се званично сложи са условима изреченим раније ове недеље у Паризу, преноси Тајмс оф Израел.
У међувремену, премијер Бенјамин Нетанијаху се састао са 26 представника 18 талачких породица у Јерусалиму и рекао им да је обавеза владе да врати све таоце.
18:22 31.01.2024
Изреалска војска је саопштила да број војника који су погинули у Гази од почетка копнене офанзиве порастао на 224, преноси Тајмс оф Израел.
17:36 31.01.2024
САД увеле санкције против компанија и појединца у Либану и Турској
САД су увеле санкције за три компаније и једног појединца у Либану и Турској због ''пружања кључне новчане подршке'' финансијској мрежи коју користе иранске Кудске снаге и либанска група Хезболах, саопштено је данас из америчког Министарства финансија.
''Они су генерисали стотине милиона долара прихода од продаје иранске робе, укључујући и продаје сиријској влади'', наводи се у саопштењу, а преноси Ројтерс.
16:32 31.01.2024
Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус упозорио је данас да би заустављање финансирања агенције УН за помоћ палестинским избеглицама UNRWA довело до "катастрофалних последица" за људе у ратом разореној Гази.
"Одлуке појединих земаља да зауставе финансирање UNRWA, највећег добављача хуманитарне помоћи у овој кризи, имаће катастрофалне последице по народ Газе", рекао је Гебрејесус, пренео је Ројтерс.
"Ниједан други ентитет нема капацитет да пружи обим и ширину помоћи која је хитно потребна за 2,2 милиона људи у Гази. Апелујемо да се најаве преиспитају", истакао је генерални директор СЗО.
16:01 31.01.2024
Израелска војска (ИДФ) је саопштила да гранатира циљеве Хезболаха у јужном Либану након што су, како наводе, одатле испаљени пројектили на северни Израел.
Борбени авиони су погодили комплекс са неколико зграда које припадају овој групи у либанском селу Рчаф, саопштила је ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.
Наводи се и да је ИДФ гранатирао подручја у близини Алма аш-Шаба и Аитаруна.
Неколико пројектила испаљено је из Либана на области Јифтах, Јаара и Ханита, при чему није било повређених, наводи ИДФ.
15:38 31.01.2024
Испред израелске амбасаде у Шведској пронађена ручна бомба
Испред зграде израелске амбасаде у Стокхолму пронађена је ручна бомба, која је касније уништена, саопштено је санас из шведске полиције.
"Предмет је уништен и не постоји опасност по грађане", рекла је портпаролка полиције Ребека Ланбдерг, преноси шведски јавни сервис СВТ.
Она је навела да је бомба пронађена код ограде испед зграде амбасаде.
Шведски медији су претходно објавили да је испред амбасаде Израела пронађен "опасан предмет", као и да се на лицу места налазе контрадиверзионе екипе и десетак полицијских аутомобила.
15:34 31.01.2024
Палестинци позивају на истрагу о наводном погубљењу заробљеника у Гази
Палестинско Министарство спољних послова позвало је данас на формирање међународног истражног тима који ће испитати његове тврдње да су израелске снаге погубиле заробљенике.
Према сведочењима палестинских грађана, више од 30 тела Палестинаца откривено је закопано у северном делу Појаса Газе, наводи се у саопштењу Министарства, које је под контролом Хамаса у Гази.
Министарство је навело да су они убијани са повезима на очима и везаних руку, што је јасан доказ да су погубљени на најстрашнији начин, пренела је Ал Џазира.
Палестинско Министарство спољних послова верује да откривање ове масовне гробнице одражава размере трагедије којој су палестински цивили изложени, масовне масакре и погубљења чак и заробљеника, уз флагрантно и грубо кршење свих релевантних међународних норми и закона.
15:06 31.01.2024
Јужна Африка затражила да земље престану са финансирањем израелске војске
Све државе имају обавезу да престану да финансирају и олакшавају израелске војне акције у Гази након што је Међународни суд правде указао да би те акције израелске војске могле бити геноцидне, изјавила је данас јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор.
Међународни суд правде је прошле седмице наложио Израелу да предузме све мере које су у његовој моћи да спречи своје трупе да почине геноцид над Палестинцима у Гази, у случају који је покренула Јужна Африка, преноси Ројтерс.
Јужна Африка деценијама, како наводи британска агенција, подржава палестински народ и успостављање државе Палестине, упоређујући тешку ситуацију Палестинаца са положајем црнаца у Јужној Африци за време апартхејда.
Израел је негирао наводе о геноциду и одбацује поређење са периодом апартхејда.
14:17 31.01.2024
Израел гађао положаје сиријске војске
Израелска војска је саопштила да су њене ваздухопловне снаге током ноћи гађале положаје сиријске војске у области Дара, на југу Сирије, као одговор на ракетни напад на Голанску висораван.
13:17 31.01.2024
Најмање 15 Палестинаца ухапшено је током рације израелске војске на Западној обали, јавила је Ал Џазира.
13:17 31.01.2024
Министарство здравља у Гази саопштило је да је од 7. октобра у тој палестинској енклави у израелским нападима убијено 26.900 Палестинаца, а 65.949 рањено.
Како се наводи, у последња 24 сата убијено је 150 Палестинаца, а 313 је рањено
10:22 31.01.2024
Сијарто: Катар имао кључну улогу у ослобађању талаца које држи Хамас
Катар је до сада имао кључну улогу у обезбеђивању ослобађања талаца које је Хамас отео из Израела, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, истичући да ослобађање три мађарска држављанина не би било могуће без помоћи те заливске земље.
„Замолио сам свог пријатеља Солтана бин Саада Ал-Мураикија, министра спољних послова, да Катар помогне у ослобађању последњег мађарског држављанина кога држе као таоца“, написао је Сијарто на друштвеним мрежама, пренео је МТИ.
Он је навео да га је министар Солтан уверио да ће Катар наставити да улаже напоре у интересу прекида ватре и обезбеђивања ослобађања талаца.
Сијарто је указао да се мора обратити посебна пажња да не дође до новог фронта између Хезболаха и Израела и да Црвено море поново буде безбедно за бродски саобраћај.
Сукоб на Блиском истоку је већ више од три и по месеца ствар велике глобалне забринутости, рекао је мађарски министар спољних послова и додао да што дуже траје, то ће бити већа опасност од ескалације.
Међународна заједница сада мора да се фокусира на спречавање ширења сукоба ван региона и да учини све што је могуће да ослободи таоце које држи Хамас, нагласио је Сијарто.
08:43 31.01.2024
Израелски војници ходају поред тенка током копнене офанзиве у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
РУСИЈА
Лавров: Реалан ризик од још веће дестабилизације на Блиском истоку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала