- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози открили нетакнуте људске отиске старе 90.000 година /фото/

© Фото : YouTube/Arirang News, snimak sa ekranaАрехолошко налазиште
Арехолошко налазиште  - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Тим археолога открио је најстарије људске отиске, забележене у северној Африци и јужном Медитерану. Сада се новим истраживачким методама утврђују разлози боравка на плажи током Леденог доба.
Отиске стопала, старе невероватних 90.000 година, пронашао је, пре око годину дана, мултинационални тим на челу са Монсефом Еседратијем, професором истраживања и директором лабораторије на француском универзитету Јужна Бретања, на плажи у Ларашу у Мароку.
„Рекао сам свом тиму да треба да идемо на север да истражимо другу плажу. Изненадили смо се када смо пронашли први отисак. У почетку нисмо били убеђени да је то отисак стопала, али онда смо пронашли још трагова", рекао је Еседрати.
Користећи оптички стимулисану луминисценцију, најсавременију методу која утврђује последњу изложеност специфичних минерала топлоти или сунчевој светлости, Еседратијев тим је успео да утврди да је пре отприлике 90.000 година вишегенерацијска група Хомо сапијенса била на овој плажи.
Објављени у часопису „Нејчр“ (Nature), налази данас бацају ново светло на колекцију од 85 отисака стопала у две стазе, приписане најмање петорици људи из Леденог доба, који обухватају различите старосне групе од деце и тинејџера до одраслих.
Упркос ерозији која угрожава археолошко налазишта Лараше, отисци стопала су вероватно сачувани због повољног распореда плаже, услова таласа у лепом времену и домета плиме.

Истраживачи сада имају за циљ да открију зашто је група из Леденог доба била на плажи кроз даљу анализу, укључујући истраживање различитих пећина дуж јужне обале Ларашеа, преноси Лајв Сајенс.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала