- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хаос у Атини: Сукобили се полиција и студенти, паљени контејнери, бачен сузавац /видео/

© AP Photo / Michael VaraklasГрчка полиција на протесту у Атини
Грчка полиција на протесту у Атини - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
На протесту хиљаде студената и других грађана у грчкој престоници Атини против увођења новог закона којим би се омогућило страним универзитетима да оснивају своје огранке у тој земљи, дошло је сукоба између полиције и групе маскираних демонстраната испред зграде парламента.
Демонстранти су данас прошли централним улицама грчке престонице носећи транспаренте на којима је писало "Не приватизацији јавног образовања!".
Припадници групе која се издвојила из масе демонстраната, напала је полицијаце, који су потом, према речима полицијског званичника, одговорили сузавцем, пренео је Ројтерс.
Касније су локални медији пренели да су контејнери за смеће запаљени у атинском округу Егзархија, који је популаран међу студентима.
Грчки парламент ће овог месеца гласати о нацрту закона о реформи образовања који је израдила конзервативна влада премијера те земље Киријакоса Мицотакиса, а којим ће бити отворена врата за успостављање установа које ће пословати као огранци страних универзитета.
Студенти су пре недељу дана већ протестовали централни атинским улицама, како би се супротставили плановима грчке конзервативне владе, који ће уколико се остваре, према речима критичара, обезвредити дипломе са грчких јавних универзитета и додатно смањити државно финансирање јавних високошколских установа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала