Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Иза свега стоје две државе: Човић открива чији план спроводи Приштина /видео/

© SputnikНебојша Човић
Небојша Човић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Одлуком да од 1. фебруара укине динар као платежно средство на КиМ Приштина је наставила агресивну кампању и акцији коју су у великој мери осмислили Британци, али и Немци с циљем етничког чишћења Космета од Срба, сматра бивши вицепремијер Небојша Човић.
О томе шта ће се даље збивати на КиМ у ауторској емисији „Од четвртака до четвртка“ са бившим вицепремијером и некадашњим председником Координационог центра за Косово и Метохију Небојшом Човићем разговарала је Наташа Милосављевић.

План Немаца за етнички чисто Косово

Човић је најновија дешавања окарактерисао као наставак врло агресивне кампање премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија у оквиру акција које су, како је рекао, осмислили у великој мери Британци, али и „браћа“ Немци с намером да етнички очисте простор КиМ од Срба али пре тога и да очисте све институције државе Србије са КиМ.
„Тај приступ је заговарала Немачка, још 2001. године док сам био координатор за југ Србије а онда сам срећом или несрећом имао прилике да будем на челу Координационог центра за КиМ. Када смо кренули да радимо није ми било јасно јер се заговарао мултиетнички живот, а са друге стране је био непрекидан притисак и то нарочито од стране Немаца, који су све институције државе Србије увек третирали као паралелне институције“, каже Човић.

Довели су нас на брисани простор

Како наводи, то му у почетку није било јасно и око тога је имао доста сукоба јер није могао да прихвати да неко на територији наше државе њене институције схвата као паралелне.
Он такође скреће пажњу да је у случају укидања динара примењена слична методологија као и када су биле у питању регистарске таблице.
„Мислим ипак да је мало чудно то што је Комерцијална банка која доле има експозитуре добровољно одустала од лиценце и пристала на затварање. Ми смо ту банку продали Словенцима а услов је био да ово што су урадили не смеју да ураде. Овако су нас довели на брисан простор. Поштанска штедионица као државна банка не може да уђе доле, мада могла би, зашто не, али знате шта би Албанци радили,“ каже Човић.
Да ли ће ући нека приватна наша банка , пита се Човић, то ћемо видети у наредном периоду.

Већ виђен шаблон као и за таблице и документа

„Мислим да је овај напада направљен у смислу да доле Срби не могу да добију пензију или плату. Економисти ће рећи - па добро, то се конвертује и тако даље… Али то није то. То је још једна од мера којом се додатно врши притисак да се Срби раселе, као и за регистарске таблице и документа,“ подсећа Човић.
Поводом одлуке Приштине да српски динар од 1. фебруара буде укинут као платежно средство на Косову и Метохију председник Србије Алексадар Вучић разговарао је у среду са члановима Квинте и делегацијом ЕУ, а из Служба за сарадњу са медијима председника Републике објављено је да о том састанку неће бити саопштења.
Он се у четвртак састао се у Београду са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком и том приликом га обавестио о најновијем једностраном потезу Приштине који се тиче укидања динара на КиМ, јасно усмереном против српског народа на Косову и Метохији, као и о могућим последицама овог неодговорног акта Куртијевог режима.
Како је најављено, председник ће се у петак обратити јавности, а очекује се да ће том приликом упознати грађане о најважнијим детаљима разговора са представницима Квинте и ЕУ поводом одлуке власти у Приштини да активира уредбу о укидању динара на Косову и Метохији.
О чему је још Наташа Милосављевић разговарала са Небојшом Човићем погледајте у видеу на каналу Одиси и на порталу Спутњика Србије:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала