Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НБС: Нема речи о договору са тзв. Централном банком Косова, решење само кроз политички дијалог

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Народна банка Србије
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Народна банка Србије поручила је да не може бити речи о договору тзв. Централне банке Косова са НБС и да је једино могуће инсистирање на политичком формату разговора, као и да се питање једностраних мера Приштине мора решавати искључиво у оквиру дијалога на постојећем нивоу.
НБС је тако одговорила поводом последњих изјава представника привремених приштинских инситуција и поручила да је неопходно без одлагања ставити ван снаге дискриминаторске, противправне и нечувене мере које су увеле Привремене институције у Приштини, како би се омогућио несметани транспорт и дистрибуција динара и спречило ускраћивање елементарних услова за живот српском становништву на КиМ.
"У вези са најновијим једностраним мерама Привремених институција самоуправе на Косову и Метохији, којима се директно угрожава егзистенција српског становништва на КиМ, кроз спречавање уноса и коришћења српског динара на КиМ за обављање готовинских платних трансакција, а што практично значи немогућност исплате зарада, пензија, социјалних давања и других прихода српском становништву у динарима, НБС ће у сарадњи са осталим државним институцијама предузимати све потребне мере водећи рачуна о интересима грађана Србије који живе на КиМ и последицама које примена Уредбе може имати на њихов опстанак", речено је Танјугу у централној банци Србије.
НБС још једном подсећа да Привремене институције самоуправе на КиМ ни у ком случају нису овлашћене да прокламују евро (нити било коју другу страну валуту) једином дозвољеном валутом на подручју КиМ, нити евро може да представља легално средство плаћања на Косову и Метохији, будући да је Народна банка Србије једина надлежна емисиона институција која је овлашћена да одлучује о употреби динара на целој територији Републике Србије.
"Када је реч о званичној валути и законском средству плаћања на Косову и Метохији, важно је напоменути да на Косову и Метохији у овом тренутку не постоји никаква друга званично успостављена валута, нити је то евро, што потврђују и Европска унија и Европска централна банка у својим јавно доступним информација, јер евро не могу издавати, нити увести као валуту земље које нису чланице Европске уније и не испуњавају 'критеријуме из Мастрихта' за приступање зони евра", навели су из НБС.
Потпредседник владе тзв. Косова Бесник Бисљими је изјавио у среду да су привремене институције затражиле од руководства ЦБ да успостави линију комуникације са Народном банком Србије како би се пронашли одговарајући механизми за средства која долазе из Србије.
Погледајте и:
Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
СРБИЈА
Вучић са Боцан-Харченком о последицама укидања динара на КиМ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала