- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан: Мађарска добила гаранције да се њена средства из европских фондова неће користити за Украјину

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Мађарска је добила гаранције да њена незамрзнута средства из фондова ЕУ неће бити послата Украјини и пристала је на предлог ЕУ да се развије механизам за проверу разумног коришћења средстава додељених Украјини, изјавио је мађарски премијер Виткор Орбан.
Према његовим речима, Мађарска је бринула због две ствари: да ће новац који се Будимпешти дугује из фондова ЕУ бити послат Кијеву и да ће ЕУ одлучити да додели новац Украјини „на предуг период без провере“.
„Јутрос смо добили предлог и на крају смо развили механизам верификације који гарантује разумно коришћење средстава (од стране Украјине) и добили гаранције да мађарски новац неће завршити у Украјини. После дугих преговора, предлог смо прихватили“, рекао је Орбан у видео-поруци објављеној на друштвеним мрежама.
Подсетимо, лидери свих 27 држава ЕУ постигли су договор о издвајању пакета макрофинансијске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра, саопштила је прес служба Европског савета.
Погледајте и:
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел, француски председник Емануел Макрон, италијанска премијерка Ђорђа Мелони, мађарски премијер Виктор Орбан и немачки канцелар Олаф Шолц на састанку лидера ЕУ у Бриселу. - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
СВЕТ
Спутњик сазнаје: ЕУ лидери штапом наговорили Орбана на "компромис" око Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала