- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

А после Србије – аматеризам?

© AFP 2023 / RONNY HARTMANNНавијачи Шалкеа
Навијачи Шалкеа - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Љубитељи фудбала памте немачки Шалке 04 као великана, као екипу која се борила за врх Бундеслиге и играла у Лиги шампиона, а данас том клубу прети да ће постати аматерски клуб. Дуг од 165.000.000 евра виси над главом. А, екипа је близу испадања у трећу лигу Немачке.
Иначе, Шалке је из Гелзенкирхена, града у којем ће Србија одиграти прву утакмицу на предстојећем Европском првенству, а противник ће јој бити Енглеска.
У случају да Шалке испадне из друге у трећу лигу, а тренутно је 15. на табели, не би добио лиценцу за наступе због дуга од 165.000.000. Изгледа да су Рудари, какав је надимак клуба, у рупи без дна.
Суштински би Шалке у том случају морао да крене изнова, као аматерски клуб.
Подсетимо, Шалке је освајач Купа УЕФА из 1997. године и полуфиналиста Лиге шампиона из не тако давне 2011, а годинама пре испадања из Бундеслиге су се на волшебан начин спашавали од Цвајте.
Шалке је у једном моменту решио да му спонзор попут Гаспрома није потребан због ситуације у Украјини, па се Рударима сада све обило о главу.
О каквом се финансијском ударцу за клуб ради најбоље говори податак колико је према последњем споразуму Шалке добијао од Гаспрома. Ради се о суми од чак 30.000.000 евра на годишњем нивоу, која је, додуше, након испадања из Бундеслиге била значајно умањена, али би исто тако била враћена на максималу чим буде изборен повратак у елиту.
Погрешни потези довели су клуб на ивицу гашења.
Енди Родик и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
СПОРТ
Американац трага за разлогом Новаковог пораза: Да ли се преиспитује?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала