Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Тражили смо објашњење“: Стејт департмент опет позива Приштину да одложи спровођење одлуке о динару

© SputnikСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
САД су дубоко разочаране и противе се плановима Приштине да настави спровођење одлуке о ограничењу уноса страних валута, укључујући српски динар, саопштено је данас из Стејт департмента.
''Поново позивамо да се спровођење ове одлуке одмах одложи док се не успоставе задовољавајуће процедуре у складу са европским стандардима и док становништво не буде довољно едуковано о томе како ће се транзициони период одвијати'', поручио је портпарол Стејт департмента у саопштењу, наводећи да је одлука привремених приштинских институција у о српском динару објављена ''без адекватне припреме или консултација''.
Он је истакао да је америчка влада затражила од Приштине објашњење који је непосредан проблем требало да реши таква уредба и због чега је тако хитно донета и истакао да на то није било адекватног одговора.
''Многи грађани Косова сада не знају како ће плаћати своје рачуне или примати пензије'', поручио је портпарол.
Додао је да је таква одлука такође у супротности са опредељењем Приштине да ради кроз дијалог којим посредује ЕУ на решавању питања која утичу на добробит српске мањинске заједнице на КиМ.
''Добро управљање и добро међународно партнерство захтевају одвајање времена за процену последица, слушање различитих перспектива и консултације са другима о изводљивом решењу. Последица овог и сличних једностраних акција ограничава могућности САД као заговорника Косова у међународној арени'', поручио је портпарол Стејт департмента.
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
СРБИЈА
Ховенијер: Америка страхује од нових тензија на северу КиМ због забране динара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала