- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Билд: Залужни желео да напусти Авдејевку - Зеленски одбио; Словенија нема оружја за Украјину

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини наставља се 708. дан. Русија ће померати демилитаризовану зону у Украјини, изјавио је Путин. Руске снаге заузеле су повољније положаје на краснолиманском и доњецком правцу. Укупни губици украјинске војске током протеклог дана износили 895 војника. Уништен је украјински систем „ирис Т“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:04 01.02.2024
Главком Украины Валерий Залужный - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Специјална операција у Украјини
Залужни написао чланак за „Си-Ен-Ен“: Искритиковао руководство у Кијеву и признао надмоћ Русије
17:20 01.02.2024
Словенија нема довољно залиха офанзивног наоружања да би могла да пошаље Украјини као војну помоћ, саопштио је словеначки премијер Роберт Голоб по доласку на ванредни самит ЕУ у Бриселу.
"Словенија више нема залихе (оружја) које би могла да пошаље. Наравно, подржавамо иницијативе у вези са одбрамбеним оружјем, док нам офанзивно оружје неко време недостаје", одговорио је Голоб на питање новинара о могућности слања оружја као војну помоћ Украјини.
16:13 01.02.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски одбио је предлог врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног да напусти Авдејевку, објавио је таблоид Билд, позивајући се на изворе.
"Билд је сазнао да је Залужни желео да напусти Авдејевку пре неколико недеља како би исправио линију фронта и олакшао одбрану. Зеленски је то одбио и уместо тога је лично посетио град 30. децембра. Руске трупе настављају да напредују, сада постоји претња да ће ово град постати други Бахмут“, каже се у чланку.
У истом материјалу се наводи да Зеленски не може да пронађе наследнике на месту Залужног, који би, према писању медија, могао бити смењен.
„Према подацима Билда, Зеленски је покушао да лиши Залужног функције. Међутим, генерали су одбили да прихвате ову одлуку“, наводи се у чланку.
„Два потенцијална наследника – шеф обавештајне службе Кирил Буданов и командант копнених снага Александар Сирски – са захвалношћу су одбили”, додаје се у тексту.
14:27 01.02.2024
Главни командант украјинске војске Валериј Залужни је имао намеру да се повуче из Авдејевке, али је председник Украјине Владимир Зеленски био против, објавио је „Билд“.
„Залужни је пре неколико недеља желео да повуче војску из Авдејевке, али председник је то одбио и 30. децембра је лично отишао у тај град на фронту да би подржао војнике“, наводи се у чланку.
Један од официра украјинске војске рекао је да борба за власт између Зеленског или шефа канцеларије председника Андреја Јермака и генерала Залужног постоји одавно али то негативно утиче на целокупну ситуацију у земљи.
14:03 01.02.2024
Украјинске снаге су у 15.10 бациле експлозивну направу са ударног дрона на Горловку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
12:50 01.02.2024
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
РУСИЈА
Захарова о обарању авиона Ил-76: Бајден од Американаца направио саучеснике у крвавој трагедији
12:43 01.02.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије побољшале су положај дуж линије фронта на краснолиманском правцу и уништиле Оружане снаге Украјине и Националне гарде Украјине;
ПВО Русије је током претходног дана оборила 20 авионских навођених ракета и 17 ракета вишецевног система „хајмарс";
Оружане снаге Русије одбиле су на купјанском правцу седам напада украјинске војске, противник је изгубио више од 125 војника;
Оружане снаге Русије заузеле су повољније линије на доњецком правцу, одбиле су четири напада Оружаних снага Украјине, противник је изгубио више од 210 војника;
ПВО Русије уништила је 68 украјинских дронова;
Руски војници су током претходног дана одбили нападе три јуришне групе Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу;
Оружане снаге Русије уништиле су радар ПВО система „насамс" норвешке производње, као и два складишта авионског горива;
Оружане снаге Украјине укупно су током претходног дана на краснолиманском правцу изгубиле готово 290 војника, 2 оклопна возила и самоходну хаубицу паладин,
Оружане снаге Украјине изгубиле су на јужнодоњецком правцу готово 80 војника и тенк.
11:56 01.02.2024
11:16 01.02.2024
Место пада авиона Ил-76 у Белгородској области - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
РУСИЈА
Русија: Украјинци гађали ИЛ-76 двема навођеним ракетама система "патриот", пронађено 116 фрагмената
10:58 01.02.2024
Европска унија не само што треба брзо да се договори, већ и да повећа војну помоћ Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ додавши да о томе планира да пита лидере земаља заједнице на специјалном самиту који се одржава у четвртак у Бриселу.

„Можемо и морамо учинити више да подржимо Украјину, јер ћемо у супротном платити већу цену. Испричаћу лидерима о ситуацији на терену и дати предлог за повећање подршке Украјини у оквиру Европског мировног фонда. Предложићу да се о томе усагласе што је пре могуће. Морамо да повећамо војну подршку Украјини следећег месеца“, рекао Борељ пре самита.

Истовремено, Борељ је указао да Мађарска „више не жели да учествује“ у фонду за војну подршку Украјини, али не спречава друге земље заједнице да пруже такву подршку.
„Раније су све земље ЕУ учествовале (у финансирању војне подршке). Сада неке земље, Мађарска, на пример, више не желе да учествују, али неће да се мешају. Једно је не учествовати, а друго не сметати. Тренутно нико не спутава (фонд војне подршке)“, објаснио је шеф европске дипломатије.
10:37 01.02.2024
Део града Херсона под контролом Кијева остао је без струје и воде, саопштио је начелник украјинске градске војне управе Роман Мрочко на свом Телеграму.
Он је додао да екипе раде на отклањању последица гранатирања.
Претходно је национална енергетска компанија „Укренерго“ саопштила да је више од 69 хиљада потрошача у Херсону остало без струје због експлозија.
10:11 01.02.2024
У граду Херсону, који је под контролом Кијева, одјекнуле су експлозије, јавио је украјински портал „Обшчествено“.
10:09 01.02.2024
Смена Валерија Залужног са места главног команданта Оружаних снага Украјине не зависи од председника Владимира Зеленског, већ од става Вашингтона по том питању, рекао је бивши украјински премијер Николај Азаров за телевизију „Русија 24“.
„Оставка Залужног зависи од Американаца, а не од Зеленског. Очигледно је да Залужни смета Зеленском, рејтинзи показују да је по популарности престигао Зеленског и, наравно, нервира га. Али, не одлучује он, одлучују Американци“, додао је Азаров.
09:54 01.02.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц је изјавио да земље ЕУ морају хитно да почну да разматрају повећање испорука наоружања Украјини јер оно што је до сада планирано није довољно.
„Разговараћемо о томе како да даље организујемо војну помоћ Украјини. Данас неће бити донете никакве одлуке с тим у вези, али хитно морамо да почнемо да се бавимо тиме, јер знамо да војна помоћ свих чланица која је планирана до данас није довољна“, рекао је Шолц пре почетка самита ЕУ у Бриселу.
Поред тога, немачки канцелар је зверен да ће све чланице успети да усагласе пакет економске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра.
08:18 01.02.2024
Државна дума Русије апеловаће на Конгрес САД поводом обарања авиона Ил-76 у Белгородској области, саопштио је председавајући думе Вјачеслав Володин.
Према његовим речима, истрага је доказала да је авион, који је превозио украјинске ратне заробљенике, оборен из америчког противваздушног ракетног система „патриот“.
„Они морају да знају у чије руке пада америчко оружје које је у Украјину послао председник Бајден и како се оно користи“, нагласио је Володин.
07:45 01.02.2024
Украјински председник Владимир Зеленски води много састанака са главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Валеријем Залужним и има право да доноси све кадровске одлуке, изјавио је саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак.
„Председник има доста састанака, укључујући и са главнокомандујућим, наравно. Сходно томе, ако ти састанци нису јавни, нећемо износити у јавност оно о чему се разговара или не разговара на тим састанцима. Али још једном наглашавам да председник практично сваког дана добија оперативне информације о линији фронта... и, наравно, разговара са главнокомандујућим“, рекао је Подољак за телевизију „Рада“, избегавајући директан одговор на питање да ли је Зеленски одржао састанак са главнокомандујућим по питању његове смене.
Подољак је за Залужног рекао да је менаџер и упитао се зашто је његова евентуална смена изазвала такав одјек у јавности.
„Знате шта ми је чудно, зашто уопште политизујемо ово питање? Видите, то је вертикала врховног команданта, не разумем зашто се о томе прича – да ли ће га сменити или не. Постоји конкретна вертикала, где постоји председник који поставља менаџере, један од таквих које је поставио председник, а не изабрани (менаџер), је главнокомандујући“, објаснио је он.
Према његовим речима, Зеленски има право да поставља питања и жели да добије конкретне одговоре о дејствима Оружаних снага Украјине. Он је оценио да су таква питања војном врху свакако потребна.
„А шта ако будемо стагнирали још годину, две или три?.. Председник, као врховни командант, мора да сноси пуну одговорност за оно што се дешава на линији фронта и у рату уопште и за то има право да доноси одлуке“, закључио је саветник.
07:34 01.02.2024
Ловац Су-25 Ваздушно-космичких снага Русије извео је напад невођеним ракетама на јединице Оружаних снага Украјине на доњецком правцу, погодивши упоришта, саопштила је прес служба Министарства одбране Русије.
07:26 01.02.2024
Руске беспилотне летелице ФПВ уништиле су камуфлиране земунице Оружаних снага Украјине у шумском појасу на купјанском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
07:20 01.02.2024
Руски ПВО системи пресрели су и уништили четири укрјаинска дрона изна Белгородске области и један изнад Курске, саопштило је Министарство одбране Русије.
Министарство је касније додало да су руске снаге пресреле и уништиле још четири украјинска дрона изнад Белгородске, а два изнад Вороњешке области Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала