Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Четворица некадашњих радника Држвне безбедности правоснажно ослобођена за Ћурувијино убиство

© Фото : Youtube/SCF Fondacija (скриншот)Славко Ћурувија
Славко Ћурувија - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Пратите нас
Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио четворицу некадашњих радника Државне безбедности од оптужби за учешће у убиству новинара и власника "Дневног Телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.
Другостепени суд преиначио је првостепену пресуду којом су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак били осуђени на казне затвора и правоснажно их ослободио, објављено је на сајту суда.
Другом првостепеном пресудом Специјалног суда због подстрекавања на убиство су на исте казне од по 30 година затвора осуђени тадашњи шефа ДБ-а Радомира Марковића и шефа београдског центра ДБ-а Милана Радоњића, док су као саизвршиоци у убиству на по 20 година затвора осуђени бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак, који је у бекству, па му је пресуда изречена у одсуству.

Фондација Ћурувија: Шокирани смо пресудом Апелационог суда

Славко Ћурувија фондација саопштила је данас да је шокирана одлуком Апелационог суда да ослободи некадашње припаднике Ресора државне безбедности оптужене за убиство новинара Славка Ћурувије и истакла да је ова пресуда дубоко узнемирила његову породицу, пријатеље, колеге и поштоваоце.
Фондација оцењује да пресуда за убиство новинара, који је убијен, како кажу, зато што је јавно критиковао режим Слободана МИлошевића, представља знак да држава није у стању да се обрачуна са деловима служби из деведесетих и да оне и даље како се наводи, имају огроман утицај на правосуђе и на политичке процесе у Србији.
Према наводима Фондације, одлука Апелационог већа је финале "срамотног процеса" који је трајао скоро девет година и који је, како тврде, обиловао чудним одлукама судских већа, првостепеним пресудама писаним тако да морају да буду оборене, застрашивањем сведока и одбијањем да се као сведоци позову они који су највише знали о овом случају.
"Још једном подсећамо да су ослобођени они који су убили новинара кога је тајна служба прислушкивала и пратила пре самог злочина, чије је убиство најављено на државној телевизији, са ким су се обрачунавали највиши државни званичници, о коме су у државним медијима пласиране монструозне лажи, чију је имовину држава уништила, а његове сараднике прогањала", наводи Фондација и оцењује да ова пресуда враћа на "велику сцену деведесете године прошлог века".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала