Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гамбија ће подржавати Србију како би правда била остварена

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆМинистри спољних послова Србије и Гамбије, Ивица Дачић и Мамаду Тангара
Министри спољних послова Србије и Гамбије, Ивица Дачић и Мамаду Тангара - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Пратите нас
Министри спољних послова Србије и Гамбије, Ивица Дачић и Мамаду Тангара, оценили су данас у Београду као веома значајну ревитализацију историјских и пријатељских односа две земље на свим пољима, као и јачање међусобне подршке на мултилатералном нивоу.
Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са Тангаром, који је данас током посете Србији разговарао и са председником Александром Вучићем, нагласио да је састанак иницијална каписла за развој и јачање даљих веза две земље које датирају још из времена несврстаних, а које, према речима шефа дипломатије Гамбије треба да резултирају, између осталог, и међусобном подршком у циљу остваривања правде.
"Желимо да негујемо односе са земљама са којима нас повезује посвећеност заједничким принципима и вредностима још од времена несврстаних", рекао је Дачић.
Додао је да чињеница да се име Јосипа Броза Тита као једног од оснивача Покрета несврстаних помиње на сваком Самиту, као и на оном недавно одржаном у Уганди, говори колика је била важност Југославије.
Подсетио је да следеће године обележавамо 60 година дипломатских односа са Гамбијом са којом нас "повезује и слободарски и несаломиви дух'', због којег се, како је рекао, међусобно поштујемо и ослањамо једни на друге.
Дачић је нагласио да је потребно да се уложе напори и дефинишу тачке ревитализације односа, преноси Танјуг.
"Потребно је потписати нове билатералне споразуме, видети који су сегменти успешни и корисни, треба да утврдимо заједничке принципе и подршку посебно на мултилатералном плану, да разговарамо о регионалним питањима, било нашим, било афричким", рекао је Дачић.
Подсетио је и поновио да је управо последица губитка тих веза довела до неразумевања везано за најважније национално питање територијалног интегритета и суверенитета Србије.
"У том циљу за нас је веома значајно да ревитализујемо и тај принцип поштовања националних питања", рекао је Дачић и подсетио да је отварање почасног конзулата у Гамбији 2022. почетна позиција за развој односа.
Нагласио је да би следећи састанак требало да буде посвећен јачању и проширењу сарадње и дефинисању главних приоритета, попут економије, јер не би требало дозволити да економска размена буде на нивоу од 9.000 долара.
"То је показатељ колико нисмо свесни колико морамо више сарађивати са земљама Африке, што је наше централно опредељење да ћемо се посветити традиционалним пријатељима", рекао је Дачић и подсетио да је Гамбија била чланица СБ УН када је донета Резолуција 1244, које се Србија држи.
Прецизирао је да је важна сарадња у области науке, образовања, културе, омладине и спорта. Додао је да је Гамбији било понуђено шест стипендија од којих је искоришћена само једна.
Дачићев афрички колега честитао је Србији што ће бити домаћин изложбе ЕXПО 2027. и што ће имати прилику да покаже шта нуди.
Према његовим речима, биће то прилика за долазак приватног сектора да истражи могућности за даљу сарадњу.
Он је пренео уверавања да ће Гамбија подржавати Србију на мултилатералном плану, ''како би остварили заједничке циљеве и како би правда била остварена".
Подсетио је да је Тито био један од најпознатијих и највољенијих председника у историји, и додао да му је било важно што је посетио Кућу цвећа и Музеј Југославије.
Изразио је очекивање да ће две земље кренути у подизање односа на виши ниво.
Додао је да им је циљ да се искористе све стипендије јер је то најбољи начин да се створе амбасадори који ће промовисати Србију.
''Важно је да искористимо све прилике па и оне које нуди приватни сектор'', рекао је Тангара.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала