- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Индија осам месеци држала голуба у заробљеништву под оптужбом да је кинески шпијун /видео/

© AFP 2023 / Frank RumpenhorsГолуб
Голуб - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Пратите нас
Индијска полиција ослободила је голуба оптуженог да је кинески шпијун и пустила га назад у дивљину. Птицу су задржали полицајци након што је ухваћена у мају прошле године у близини луке у Мумбају, јавила је новинска агенција Прес Траст оф Индија.
Птица је на ногама имала два прстена с речима које су изгледале као кинеске. Детективи су посумњали да је голуб умешан у шпијунажу и заробили га, прије него што су га послали у болницу за животиње Bai Sakarbai Dinshaw Petit у Мумбају, пише „Скај њуз“.
Међутим, после осам месеци у заробљеништву показало се да се ради о птици пореклом с Тајвана која је побегла и одлетела у Индију. Полиција је затим одобрила пренос птице Бомбајском друштву за превенцију окрутности према животињама, где су је ветеринари у уторак ослободили.

Ово није први пут

Голубови су кроз историју коришћени у шпијунажи и борбама. Британске снаге су их у Првом и Другом светском рату користиле за слање порука.
Голуб по имену Густав донео је прве вести о „Дану Де“ у Уједињено Краљевство, након што је дописник написао извештај и послао га по птици на Сворд Бич у Нормандији 6. јуна 1944. године.
Индија је такође раније затварала птице због безбедносних разлога. Године 2020. сумњичава полиција у Кашмиру, који је под индијском контролом, ухватила је голуба који је припадао пакистанском рибару. Истрагом је утврђено да птица није била шпијун, већ да је једноставно прелетела границу између две земље.
Године 2016. још један голуб је ухваћен након што је наводно пронађен с поруком која је претила индијском премијеру Нарендри Модију.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала