- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лондон предложио НАТО да у Украјину пошаље експедиционе снаге и да успостави зону забране летења

© AP Photo / Franc ZhurdaОтварање команде за специјалне операције САД у Албанији
Отварање команде за специјалне операције САД у Албанији - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Пратите нас
Званични Лондон предложио је савезницима из НАТО да у Украјину пошаљу експедиционе снаге Алијансе, као и да се над територијом коју контролише Украјина успостави зона забране летења, саопштио је за РИА Новости неименовани извор.
„Због неповољеног развоја догађаја за Кијев на фронту Британија је позвала савезнике из НАТО да размотре могућност слања експедиционих снага Алијансе у Украјину, да се успостави зона забране летова над територијом коју контролише Кијев, као и да се повећају испоруке оружја украјинској војсци“, рекао је он.
Истовремено, он је рекао да Лондон схвата да већина земаља-чланица Алијансе вероватно неће подржати овај предлог. Међутим, како каже, Лондон исто тако сматра и да уколико Русија настави да се пробија унутар украјинске територије, савезници ће одобрити ту иницијативу.
Наиме, план Велике Британије, према речима извора, је да се тајно у Украјину пребаце снаге високих маневарских могућности из пограничних територија Румуније и Пољске како би се заузели одбрамбени положаји на десној обали Дњепра.
Такође се не искључује и превентивни напад оружаних снага Молдавије и Румуније по Придњестровљу. Поред тога, како би се што више растегла руска војска, план предвиђа, наводи он, и да се разместе додатне снаге на територији Норвешке и Финске, а могуће је и извођење напада на инфраструктурне објекте у северним регионима Русије.
Након тога би снаге Алијансе направиле „тампон зону“ у близини белоруских граница и на територији око Кијева, док би се украјинска војска, која би се том приликом ослободила, пребацила у зону где се спроводи специјална војна операција.
На тај начин, додаје извор, Британци планирају да онеспособе даље напредовање Русије и тако ће принудити Москву на преговоре, а припрему тог плана Лондон намерава да доврши до краја 2024. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала