Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брисел формално предложио укључивање обавеза из Охрида у преговарачки оквир

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
Пратите нас
Европска комисија и Европска служба за спољну акцију предали су предлог којим обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, потврђено је Танјугу.
Према речима једног портпарола Европске комисије, предлог Комисије је прослеђен Савету ЕУ у петак 2. фебруара.
Овим предлогом, обавезе ис Споразума о путу ка нормализацији односа Беоргада и Приштине, као и Анекс примене усаглашен прошлог марта у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.
Савет министара ЕУ је у децембру затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.
"Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије", наведено је у том захеву.
Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива "остала питања", у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Косовом. Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено - још 14. децембра 2015. године.
После предаје предлога, Савет ЕУ би требало да усвоји ове измене, чиме би и формално обавезе Београда из дијалога биле обухватићене процесом преговора о чланству Србије у ЕУ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала