Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јевтић: Укидање динара и тежак положај Срба теме састанака у Конгресу и Стејт департменту

© Tanjug / RADE PRELICГрадоначелник Штрпца Далибор Јевтић
Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
Пратите нас
Председник општине Штрпце и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је, током посете Вашингтону, да је дубоко разочаран и забринут оним што Приштина ради и оценио да је крајње време да међународна заједница учини нешто како би зауставила Аљбина Куртија у намери да исели преостали српски народ на Косову и Метохији.
Јевтић је током службене посете Вашингтону, где је поред присуства традиционалном Молитвеном доручку, имао састанке у Конгресу и Стејт Департменту, саопштила је прес служба градоначелника Штрпца.
На састанку са конгресменима Робертом Адерхолтом, Џоном Мулинеаром и Трејси Меном, он је говорио о тешком положају Срба на КиМ као резултат политике актуелног режима у Приштини, који свакодневним различитим акцијама и одлукама спроводи процес протеривања српског народа са Косова.
Како се наводи, Јевтић је говорио и о последицама досадашњих одлука тзв. Владе Косова са посебним акцентом на последњу одлуку о укидању динара која ће бити директан удар на егзистенцију српског народа на Косову.
"Као неко ко је веровао у мултиетничко друштво на Косову, неко ко је био део процеса интеграције Срба у институције Косова, неко ко је радио на иградњи мостова суживота, дубоко сам разочаран и забринут оним што Приштина ради и крајње је време да Међународна заједница учини нешто како би зауставила Куртија у намери да исели преостали српски народ на Косову", рекао је Јевтић.
Он је конгресмене на састанку упознао са тим да су Срби свакодневно изложени различитим видовима притисака, да су хапшени и притварани без основа, да им се одузима имовина, те да се административно централизују сви процеси како би се онемогућило управљање у општинама у којима су Срби већина.
Рекао је, такође, да се узурпирају ресурси локалних самоуправа, као што је то случај са Ски центром Брезовица, а последње акције упада у здравствене установе и хапшење здравствених радника, како је рекао, најбољи су показатељ да се актуелни режим у Приштини неће зауставити докле год се Србима не укине сваки елемент живота на КиМ.
"У тренутку када Курти, спремајући се за парламентарне изборе, нема шта да представи као резултат владавине у областима економије, инфраструктуре и генерално живота грађана, преостало је да ударом на све што носи префикс српско у кампању крене управо играјући на карту националних осећања", рекао је Јевтић на састанцима у Конгресу током протекле недеље када је боравио у службеној посети Вашингтону.
Он је позвао конгресмене да посете српске средине на КиМ када им то време дозволи.
У Стејт Департменту Јевтић се састао са Колин Хиланд директором Стејт Департмента за послове за Јужну и Централну Европу.
Како се наводи, и током тог састанка је доминантна тема била одлука о укидању динара где се говорило о свим последицама те одлуке Приштине.
Јевтић је изнео податке о броју корисника различитих категорија плата, пензија, социјалних давања, стипендија, минулих зарада, свега онога што долази од стране Србије и што суштински одржава преостали српски народ у економском смислу на КиМ. Такође, разговарало се и о ситуацији у општинама са српском већином, као и положају Срба у срединама у којима Срби чине невећински народ.
Јевтић је на крају састанка захвалио директорки Хиланд на исказаном врло јасном ставу поводом одлуке Приштине о укидању динара и уједно закључио да је крајње време да се таквим и сличним акцијама Владе Косова стане не пут, јер оне за циљ имају укидање мултиетничког друштва на КиМ.
Поред састанка са званичницима америчке администрације на крају посете Вашингтону, Јевтић се састао и са саветницима конгресмена, члановима спољнополитичког Одбора Конгреса, а на састанку је изнето све оно што је од доласка Куртија на власт дошло као негативна последица по живот и положај Срба на КиМ.
Јевтић је и на овом као и на свим претходним састанцима поручио да Курти никад неће формирати Заједницу српских општина и да ће стварањем мањих и средњих кризних ситуација избегавати то све до расписивања парламентарних избора.
Такође, на тему нових локалних избора на северу Косова, Јевтић је рекао да их режим у Приштини неће расписати док за то не дође време предвиђено законом, што значи јесен 2025. године.
Јевтић је посету Вашингтону оценио као садржајну и корисну и истакао важност да се чује глас Срба са Косова, легитимних представника српског народа.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала