- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Хапшење због неовлашћеног дељења филма „Недеља“ о Џеју на мрежама

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПолиција
Полиција - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
Пратите нас
МУП Србије је саопштио да је ухапшен Љ.М. (1992) из Параћина, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело ''неовлашћено искоришћавање ауторског дела или предмета сродног права''.
Осумњичени је на свом Фејсбук* профилу и Јутјуб налогу објавио ауторско дело филм "Недеља" и на тај начин омогућио преузимање великом броју корисника наведених интернет платформи.
Претресом стана који осумњичени користи, полицијски службеници су пронашли предмете у вези са кривичним делом које му се ставља на терет.
Љ.М. је одређено задржавање до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду, Посебном јавном тужилаштву за високотехнолошки криминал.
Филм "Недеља" је последњих недељу дана нелегално дистрибуиран преко различитих платформи и сајтова, након чега је већи број људи почео да дели линкове.
„Сваки српски филм који је последњих пет година имао велику гледаност у биоскопима је пиратизован, али никада се то није десило после само седам дана од премијере и никад у овој мери, као што је случај са Недељом. То указује да је ова нелегална пракса узела маха и да се извршиоци тих дела припремају за њихово чињење већ након саме најаве филма“, истакао је Владан Анђелковић, продуцент филма Недеља.
Филм Недеља, који приказује истините догађаје из живота чувеног певача народне музике Џеја Рамадановског, врло брзо је оборио рекорде у броју гледалаца у биоскопима, који је достигао 100.000 за само пет дана. И поред незапамћене пиратерије, филм наставља да бележи сјајне резултате и за две недеље од приказивања погледало га је готово 300.000 гледалаца. Продуцент филма поручује да би тај број био сигурно и већи да није дошло до илегалног дељења.
„Уз помоћ вештачке интелигенције смо у року од само неколико сати успели да блокирамо скоро све пиратске снимке. Захвални смо нашој полицији, одељењу за високотехнолошки криминал, тужилаштву и Управи криминалистичке полиције на брзој акцији која је спроведена и најави хапшења свих који су починили ово кривично дело. Наш адвокатски тим придружиће се поступцима против оних који су у томе учествовали“, додао је Владан Анђелковић.
Према Кривичном законику Републике Србије за свако неовлашћено објављивање, снимање и умножавање ауторског дела предвиђене су новчане казне и казна затвора до три године или до пет година уколико се овим путем прибавља имовинска корист.
Дистрибутер и продуцент филма позивају све оне који филм Недеља нису погледали да дођу у биоскопе и учине то на великом платну, не само због комплетног уживања у овом филмском остварењу, већ и због чињенице да је и конзумирање пиратерије незаконито.
Филм „Недеља“ наставља редовну биоскопску дистрибуцију широм Србије, а у региону публика је имала прилику да погледа ово остварење у Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској и Словенији. Дистрибуција филма поверена је регионалном дистрибутеру Арт Висти.
* Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала