- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелске трупе у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израел распоредио три дивизије на граници с Либаном; ЕУ покреће поморску мисију у Црвеном мору

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса - 120 дан. Настављају се сукоби широм Појаса Газе. Израелска војска распоредила три дивизије на граници са Либаном. Америчке снаге извеле су нови удар по циљевима Хута у Јемену. ЕУ најавила да покреће поморску мисију у Црвеном мору.
Министарство здравља у Гази саопштило је да је број погинулих у енклави премашио 27.200. Док Израел засипа Појас Газе пропагандним лецима против Хамаса, израелска војска гађала је мете Хезболаха у јужном Либану.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:48 03.02.2024
Лидери Хамаса разматрају предложени оквир за споразум о таоцима који су разматрали највиши званичници из Израела, Катара, Египта и Сједињених Држава, али је "потребно више времена да се објави наш став", рекао је Осама Хамдан, високи званичник Хамаса у Либану.
22:27 03.02.2024
Америчке снаге извеле су нови удар по циљевима Хута у Јемену.
Централна команда САД је саопштила да је том приликом уништено шест противбродских крстарећих ракета спремних да, како се тврди, буду испаљене на бродове у Црвеном мору.
21:48 03.02.2024
Израелска војска распоредила три дивизије на граници са Либаном
Израелска војска распоредила је три дивизије на северној граници због, како је саопштио портпарол Данијел Хагари, напада либанског Хезболаха на север Израела.
Хагари је рекао да је од избијања сукоба у Гази, 7. октобра, израелска војска гађала више од 3.400 мета Хезболаха, међу којима 40 командних центара и исто толико складишта оружја, пренео је „Тајмс оф Израел“.
21:19 03.02.2024
Ел Хути: Ако Америка изврши инвазију на Јемен, добиће лекције теже од Вијетнама
Члан Врховног политичког савета јеменских Хута Мухамед Али ел Хути изјавио је да ће се Америка, ако одлучи да изврши инвазију на Јемен копном, суочити се са лекцијама тежим од оних у Вијетнаму, Авганистану и Ираку.
Он је рекао да западни медији усвајају амерички наратив о догађајима у Црвеном мору, а да је циљ тога амерички покушај да тим средствима демонизује јеменски народ.
У интервјуу за сајт „Минтпрес“ навео је да Хути имају неколико стратегија да победе Американце у региону, преноси јеменска телевизија Ал Масира.
„Америка ескалира сукоб у региону својим поновљеним упозорењима, медијским тероризмом, порукама и позивима бродовима, што су акције које штете пловидби и глобалној трговини, поред војних напада на Јемен“, навео је он.
Он је поновио да је међународна пловидба у Црвеном мору безбедна за бродове, са изузетком израелских бродова или бродова који иду ка израелским лукама.
21:01 03.02.2024
Борељ: ЕУ није обуставила помоћ Агенцији УН за помоћ палестинским избеглицама, покрећемо поморску мисију у Црвеном мору
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да Европска комисија није обуставила финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (UNRWA).
Он је додао да се у Бриселу разговарало о ситуацији у Гази и о оптужбама на рачун дела особља UNRWA, да су учествовали у нападу на Израел 7. октобра.
„Земље чланице су поздравиле брзе мере које је преузела UNRWA и покренула истрагу, показавши колико озбиљно УН схвата ово питање. Очекујемо извештај, који би требало да се донесе брзо и ефикасно", поручио је Борељ.
Борељ је додао је и да је било много дезинформација.
„Немачка није суспендовала помоћ, Француска, Шпанија, такође. Неке чланице јесу суспендовале, али врло мало њих је то урадило. Неки су само предузели мере предострожности, али нису обуставили финансирање“, казао је Борељ.
Када је реч о одмазди САД, које су извршиле ваздушне нападе на Сирију и Ирак у којима је погинуло најмање 40 људи, Борељ каже да је таква реакција Вашингтона била очекивана и најављивана.
„Јасно је да сваки напад доприноси ескалацији, а министри (из ЕУ) су изразили озбиљну забринутост због оваквог развитка. Једино можемо да позовемо све да разумеју да у сваком тренутку овакви напади и контранапади могу да изазову већи инцидент. Покушавамо да избегнемо то, покрећемо поморску мисију у Црвеном мору, а у међувремену, пошто немамо војно присуство на терену, једино што можемо је да користимо наше дипломатске капацитете“, рекао је Борељ, објављено на сајту Европске службе за спољне послове.
Он је навео је и да је добар знак то што САД покушавају да нађу излаз из конфликта Израела и Хамаса, који је базиран на формирању две државе.
„Сједињене Државе све више схватају потребу да се ангажују на 'решењу о две државе' које постаје реалност, али неће доћи с неба. Чекали смо 30 година и није се десило. Међународна заједница мора да се ангажује, јер јасно је, а ја не измишљам ништа - Нетанијахуова влада не жели тако нешто. Али, зар међународна заједница не жели то? Ако САД разматрају могућност признања, ми, као ЕУ, немамо тај капацитет, јер државе чланице су те које дају признања. Знам да неке чланице разматрају о томе, али не могу да причам у њихово име“, поручио је Борељ.
19:43 03.02.2024
19:41 03.02.2024
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок сматра да би офанзива израелске војске на најјужнији део Појаса Газе била погрешна.
"Предузимати акције у Рафи, како је најавио израелски министар одбране, не би био оправдан, то је тренутно најнасељеније место (у Појасу Газе)", рекла је Бербок за РНД, пренела је Анадолија.
18:33 03.02.2024
Шеф турске Националне обавештајне агенције Ибрахим Калин састао се са лидером Хамаса Исмаилом Ханијехом у главном граду Катара Дохи, преноси Тајмс оф Израел наводе турске државне телевизије ТРТ.
Калин и Ханија разговарали су о напорима за прекид ватре у Гази, израелским таоцима који се држе у енклави и испоруци хуманитарне помоћи Гази, наводи ТРТ.
17:52 03.02.2024
Папа Фрања данас је осудио ''ужасан пораст у нападима на јевреје широм света'', наводећи да ти напади представљају "напад на Бога" и саопштио да се католичка црква одриче сваког облика антисемитизма.
"Пут којим је Црква кренула са вама, древним народом Завета, одбацује сваки облик антијудаизма и антисемитизма, недвосмислено осуђујући манифестације мржње према Јеврејима и јудаизму, као грех против Бога", написао је папа у писму "својој јеврејској браћи и сестрама Израела", које је објавио Ватикан.
Папа Фрања је истакао да су католици широм света забринути због пораста антисемитизма и напада на Јевреје широм света од 7. октобра, пренсе италијански медији.
17:17 03.02.2024
15:48 03.02.2024
САД: Оборили смо неколико беспилотних летелица изнад Црвеног мора
Америчка Централна команда саопштила је данас да су америчке снаге обориле неколико беспилотних летелица изнад Црвеног мора.
Летелице су оборене у петак, а додаје се и да су уништена четири дрона која су побуњеници Хути планирали да испале са територије Јемена, наводи Ротјерс.
"Америчке снаге идентификовале су беспилотне летелице у областима које контролишу Хути у Јемену и утврдиле да представљају непосредну претњу теретним бродовима и америчким ратним бродовима у региону", истакли су из Центцома.
15:04 03.02.2024
Израелска војска је саопштила да је данас извела ваздушне нападе на неколико положаја Хезболаха у јужном Либану, као одговор на наставак напада на северни Израел.
Командни центар Хезболаха, где су били окупљени оперативци, и оближње ракетно место коришћено у недавном нападу, погођени су у јужном либанском селу Јарун, саопштила је ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.
У нападима су, како се наводи, погођене две осматрачнице Хезболаха у Марвахину и Ајта аш-Шабу.
Раније данас, Хезболах је испалио ракете и пројектиле на северне израелске заједнице Барам и Зарит, при чему није било повређених, наводи ИДФ.
14:53 03.02.2024
Израел засипа становнике Газе пропагандним лецима против Хамаса
Авиони израелског ратног ваздухопловства засули су Појас Газе памфлетима насловљеним са "Реалност", у којима становништво позива да се "пробуди" и схвати да "Хамас убија њихову децу".
Тај памфлет укључује чланке о санкцијама ЕУ уведене лидеру Хамаса Јахји Синвару, о повећању хуманитарне помоћи и негирању тврдњи "портпарола терористичке групе", преноси "Тајмс оф Израел".
"Спалили су народни новац на прављење тунела и куповину оружја. Уништили су све добро, тукли вас и мучили, терали ваше породице на улице, а они се крију у тунелима. Ћутите? Све ово је само кап у мору. Ваша будућност је у вашим рукама", пише у израелским лецима баченим у Појас Газе.
13:59 03.02.2024
Министарство у Гази: У последња 24 сата убијено још 107 Палестинаца
Најмање 107 Палестинаца је убијено, а 165 је рањено у последња 24 сата у израелским нападима на Појас Газе, саопштило је данас министарство здравља у Појасу Газе.
Додаје се да је у последња 24 сата "израелска окупација починила 12 масакра над породицама у Појасу Газе", наводи Анадолија.
"Многи људи су и даље заробљени под рушевинама и на путевима јер спасиоци не могу да дођу до њих", истиче се у саопштењу.
Од 7. октобра је, према подацима палестинских здравствених власти, убијено најмање 27.238 Палестинаца, углавном жена и деце, а 66.452 повређено.
12:24 03.02.2024
УАЕ издвојили пет милиона долара за подршку операцијама УН у Појасу Газе
Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) издвојили су пет милиона долара за подршку хуманитарним операцијама Уједињених нација у Појасу Газе и подршку вишем координатору УН за хуманитарну помоћ и реконструкцију за Газу Сигрид Каг у њеним напорима да ублажи патње народа Газе и повећа испоруку хитне хуманитарне помоћи, јавила је данас државна новинска агенција WAM.
Министар спољних послова УАЕ шеик Абдулах бин Зајед Ал Нахјан разговарао је јуче са Каг у Абу Дабију о погоршању хуманитарне кризе у Појасу Газе, као и начинима за решавање њених последица слањем хитне помоћи у циљу ублажавања патње цивила.
Наглашена је и неопходност прекида ватре у Појасу Газе и потреба да се обезбеди хитно достављање хуманитарне помоћи.
Главни донатори Агенције УН за палестинске избеглице раније су обуставили финансирање тог тела након што су се појавиле тврдње да је 12 Палестинаца који су запослени у тој агенцији осумњичено за умешаност у нападе Хамаса на југ Израела 7. октобра.
12:22 03.02.2024
Најмање 27.238 Палестинаца је убијено, а 66.452 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је министарство здравља Газе које води Хамас.
12:04 03.02.2024
Борељ изразио забринутост због могуће ескалације сукоба на Блиском истоку
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изразио је забринутост због могуће ескалације сукоба на Блиском истоку.
"Непрекидно уозоравамо да је Блиски исток узаврели котао који у сваком тренутку може да експлодира. Има сукоба и на граници са Либаном, постоје напади у Сирији, постоје напади у Ираку, напади у Црвеном мору. Зато смо позивали све да покушају да избегну ескалацију. Док траје рат у Гази, веома је тешко поверовати да ће се, на пример, ситуација у Црвеном мору поправити, јер је једно повезано са другим. То је домино ефекат у региону", упозорио је Борељ на конференцији за медије.
Он је најавио да ће данас бити одржан неформални састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ (Гимних формат) на којем ће се разговарати о три доминантне теме - Блиском истоку, Украјини и Африци.
Према његовим речима тема ће бити и ситуација са Агенцијом УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA), након што су неке државе чланице, после оптужби против UNRWA да су поједини њени припадници били умешани у напад Hамаса на Израел, реаговале повећањем подршке, друге најавиле да ће најпре испитати оптужбе, а неке су одлучиле да укину подршку тој агенцији.
"Различити приступи критичним проблемима нису добри за европску позицију. Морамо да имамо заједнички, координисани став и о томе ћемо данас разговарати", рекао је Борељ.
08:19 03.02.2024
08:04 03.02.2024
Хути из јеменског побуњеничког покрета Ансар Алах покренули су ракетни напад на град Еилат на југу Израела, изјавио је портпарол покрета Јахја Сари.
Сари је за ТВ Ал Масира рекао да су ''оружане снаге Јемена извеле војну операцију, погодивши са неколико балистичких пројектила одређене објекте у области Еилат на југу окупиране Палестине“.
Претходно су Израелске одбрамбене снаге саопштиле да је њихова противваздушна одбрана пресрела ракету земља-земља изнад Црвеног мора.
Прес служба ИДФ-а је саопштила да је израелска војска користила противваздушни одбрамбени систем ''Арроw'' за пресретање ракета. Након ескалације израелско-палестинског сукоба у појасу Газе, Хути који контролишу одређене делове Јемена упозорили су да ће извести нападе на израелску територију и да ће забранити свим бродовима повезаним са Израелом пловидбу преко Црвеног мора, до окончања операције у палестинској енклави.
Од средине новембра 2023. године јеменска побуњеничка група напала је десетине цивилних бродова у Црвеном мору и Аденском заливу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала