- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Амерички бомбардер Б-52 током војне вежбе Гвоздени вук 2016 у Литванији - Sputnik Србија

УЖИВО Америка започела агресију на Сирију, бомбардовани и циљеви на територији Ирака /видео, фото/

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 119. дан. Америка је започела агресију на Сирију, а бомбардовани су и циљеви на територији Ирака. Према последњим подацима, у нападу на Сирију погинуло је 10 људи, а 18 је рањено.
Сједињене Државе су погодиле више од 85 циљева у узвратним ваздушним нападима у Ираку и Сирији, гађајући мете иранске Револуционарне гарде и повезаних група, саопштила је Централна команда САД.
Амерички председник Џозеф Бајден поручио је у вечерашњем саопштењу да су удари одговор на убиство америчких војника у Јордану и да ће се напади наставити у време и на местима које САД изаберу.
Бомбардери Велике Британије кренули су у мисију према Блиском истоку, јавила је Скај Њуз Арабија.
Настављене су борбе израелских снага и припадника Хамаса широм Појаса Газе. Хамас је саопштио да је добио предлог, договорен недавно у Паризу, о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању талаца, али да још није на њега одговорио. Израелски министар одбране Јоав Галант упозорио је да се пауза у рату између Израела и Хамаса у Гази неће применити на непријатељства која су у току са либанским Хезболахом.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
00:06 03.02.2024
Командант Корпуса чувара исламске револуције: Нећемо рат са САД, али тога се не плашимо
Командант Корпуса чувара исламске револуције (ИРГЦ) генерал-мајор Хосеин Салами поводом америчких претњи Ирану усред појачаних тензија због погибије три америчка војника у Јордану, поручио је да Техеран не тражи рат с Вашингтоном, али и да се тога не плаши.
„Већ сте нас тестирали. Оно што је заједничко нама и вама је да се познајемо. Ми не тражимо рат, али га се и не плашимо. Нисмо ратни хушкачи, већ бранимо себе и своју част. Нећемо дозволити да било која претња остане без одговора“, рекао је Салами обраћајући се властима САД.
Његове изјаве уследиле су неколико дана након што су три америчка војника убијена, а најмање 40 рањено у нападу дроном на америчку базу у близини границе између Јордана и Сирије.
Иран је одбацио тврдњу Вашингтона да је Техеран повезан са нападом дроном, описујући га као заверу оних који желе да увуку САД у нови регионални сукоб.
Техеран каже да регионалне групе отпора не примају наређења од Ирана и делују независно.
23:56 02.02.2024
Бајден: Одговор је почео данас и наставиће се кад ми изаберемо
Aмерички председник Џозеф Бајден саопштио је да је одговор на нападе на америчке снаге почео данас, а да ће се наставити у време и на местима које САД изаберу.
„Прошле недеље, три америчка војника су убијена у Јордану дроном који су лансирале милитантне групе које подржава Иранска револуционарна гарда (ИРГЦ). Раније данас, присуствовао сам достојанственом повратку ових храбрих Американаца у ваздушну базу Довер и разговарао са сваком од њихових породица. Данас поподне, према мом наређењу, америчке војне снаге су гађале мете на објектима у Ираку и Сирији које ИРГЦ и са њом повезане милиције користе за напад на америчке снаге. Наш одговор је почео данас. Наставиће се у време и на местима које ми изаберемо“, навео је Бајден.
Истакао је да САД не траже сукоб на Блиском истоку или било где другде у свету, уз једно али.
„Али нека знају ово - сви они који би могли да нам науде: ако наудите Американцу, ми ћемо одговорити“, поручио је Бајден.
23:46 02.02.2024
23:15 02.02.2024
Хути потврдили да су извели ракетни напад на југу Израела
Хути из покрета Ансар Алах покренули су ракетни напад на град Еилат на југу Израела, рекао је Јахја Сари, портпарол покрета.
Сари је за ТВ канал Ал Масира рекао да су „оружане снаге Јемена извеле војну операцију, погодивши са неколико балистичких пројектила одређене објекте непријатеља у области Еилат на југу окупиране Палестине“.
Претходно су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле да је њихова противваздушна одбрана пресрела ракету земља-земља изнад Црвеног мора.
23:12 02.02.2024
22:53 02.02.2024
Сједињене Државе су погодиле више од 85 циљева у узвратним ваздушним нападима у Ираку и Сирији, гађајући мете иранске Револуционарне гарде и повезаних група користећи 125 пројектила и бомбардере дугог домета који су долетели из САД. саопштила је Централна команда Сједињених Држава.
Мете су биле командни и контролни центри, обавештајни центри, ракете, пројектили и складишта беспилотних летелица, као и објекти за логистику и ланац снабдевања муницијом.
22:44 02.02.2024
САД су почеле да спроводе нападе и на територији Ирака, саопштава телевизија "Ал Хадат".
22:32 02.02.2024
Репортер Спутњика саопштава да је у току и четврти талас ваздушних напада који Америка изводи у Сирији.
На мети су објекти у Ал Мајадини и у Ел Букамали на истоку Сирије,
22:23 02.02.2024
Сијарто позвао ЕУ да Хуте прогласи терористичком организацијом
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто позвао је данас Европску унију да јеменску побуњеничку групу Хути прогласи терористичком организацијом и да помогне јеменској влади да ојача обалску стражу.
Он је истакао да ће, уколико државе чланице ЕУ и друге западне земље не предузму чврсте мере, европска економија и компаније морати да рачунају да ће бити напада Хутија и да ће то бити фактор неизвесности на дужи период, пренела је агенција МТИ.
''Западни свет је дуго седео и посматрао, и нажалост, није препознао озбиљност претње коју представљају Хути. Тако је последњих недеља саобраћај који чини 15 одсто светске трговине био угрожен код обала Јемена услед напада Хута'', рекао је Сијарто и додао да су трошкови транспорта робе из Азије у Европу у значајном порасту због напада Хута.
Оценио је да то представља озбиљан проблем и за неколико мађарских компанија пошто испоруке не стижу на време, а расту и трошкови пошиљки.
''Свет не може дозволити да ова организација побуњеника у толикој мери угрози слободу светске трговине. И Европска унија мора да предузме кораке, пошто ово никако није добро за привреде земаља Европске уније, поред изазова са којима се већ суочавају'', навео је Сијарто.
Сијарто је такође истакао да се ''тежиште глобалне економије'' померило са Запада на Исток, додајући да је интерес ЕУ у "изградњи што ближе економске сарадње између Истока и Запада", па ће се због тога Мађарска током свог председавања ЕУ у другој половини ове године фокусирати на развој што ближих веза са југоисточном Азијом.
22:08 02.02.2024
Према последњим подацима, у америчком нападу на Сирију погинуло је 10 људи, а 18 је рањено.
Претходно је "Ал Џазира" саопштила да је погинуло шест припадника иранске Револуционарне гарде, додуше, иранске друштвене мреже ту информацију демантују, а званични медији се још увек не оглашавају.
Како преноси Спутњик Арабија, америчка авијација извела је три таласа ваздушних напада на положаје проиранских војних групација у сиријској провинцији Дејр ел Зор.
21:35 02.02.2024
21:34 02.02.2024
Француски шеф дипломатије Сежурне на путовању на Блиском истоку
Француски министар спољних послова Стефан Сежурне отпутоваће сутра на турнеју по земљама Блиског истока, како би разговарао о оживљавању израелско-палестинске дипломатије након заврештка рата у Гази.
Сежурне ће у оквиру турнеје посетити Египат, Јордан, Израел, Либан и палестинске територије.
''Он ће разговарати са колегама из целог региона, посебно са израелским и палестинским колегама, како би се видело како да се поново покрене политичка перспектива у региону'', изјавио је портпарол француског министарства спољних послова, пренео је Ројтерс.
Британска агенција наводи да је став француских дипломата да је потребно сарађивати са партнерима из ЕУ на сужавању разлика по питању политике у региону након завршетка рата у Појасу Газе, како би потом могли да са арапским државама раде на заједничком предлогу о политици у региону.
19:57 02.02.2024
Амбасадор САД у УН: Алжирска резолуција о прекиду ватре угрозила би преговоре
Амерички амбасадор при УН Линда Томас-Гринфилд изјавила је данас да би нацрт резолуције Савета безбедности УН (СБУН) који је јуче предложио Алжир могао да угрози ''деликатне преговоре'' који имају за циљ да доведу до паузе у борбама у Појасу Газе.
''Овај нацрт резолуције могао би да доведе осетљиве преговоре у опасност, тако што ће угрозити обимне текуће дипломатске напоре да се обезбеди ослобађање талаца и обезбеди продужена пауза која је толико потребна палестинским цивилима и хуманитарним радницима'', рекла је Томас-Гринфилд, а преноси Ројтерс.
Алжир је предложио нацрт резолуције Савету безбедности УН којом је затражио хитан хуманитарни прекид ватре између Израела и Хамаса, и у којој се такође ''одбацује присилно расељавање палестинског цивилног становништва''.
У нацрту се такође захтева од свих страна да се придржавају међународног права и позива на потпун, брз, безбедан и несметан хуманитарни приступ целом Појасу Газе.
19:32 02.02.2024
Бејрут одбио предлог Тел Авива да се Хезболах повуче из региона ка Израелу
Либански министар спољних послова Абдулах Боу Хабиб рекао је да је Либан одбацио предлог Тел Авива да се Хезболах повуче из региона који се граниче с Израелом, што би омогућило израелским насељеницима да се врате у своје домове.
"Одбили смо израелски пројекат јер желимо целовито решење, а то је разграничење између нас, како је нацртано 1923. године и потврђено у споразуму о прекиду ватре", рекао је Хабиб, пренела је Анадолија.
Он је додао да желе да врате фарме Шеба и брда Кфархуба која су, како истиче, либанска, и да Израел престане с ваздушним, поморским и копненим "прекршајима".
Од 7. октобра, скоро свакодневно се воде сукоби између Хезболаха и Израела, након што је избио рат између Израела и Хамаса.
19:20 02.02.2024
19:01 02.02.2024
18:59 02.02.2024
Канада разматра да уведе санкције израелским екстремистима на Западној обали
Канада разматра да уведе санкције "екстремистичким" досељеницима на Западној обали, рекао је данас премијер Канаде Џастин Трудо, дан након што су САД увеле санкције четворици израелских досељеника због насиља на тој окупираној територији на Блиском истоку.
"Разматрамо како да осигурамо да одговорни за екстремистичко насиље, или екстремистичко досељеничко насиље на Западној обали одговарају за своја дела", рекао је Трудо новинарима током посете граду Вотерлу, у покрајини Онтарио, пренео је Ројтерс.
Нешто раније, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху критиковао је америчке санкције према Израелцима умешаним у насиље над Палестинцима на Западној обали.
18:26 02.02.2024
Лидери Хамаса и Исламског џихада: Договор о таоцима мора окончати рат у Гази
Шеф политбироа Хамаса Исмаил Ханије телефоном је разговарао са лидером палестинског Исламског џихада Зијадом Нахалехом о рату између Израела и Хамаса.
Како се наводи у саопштењу Ханијевог кабинета, они су се сложили да сваки договор са Израелом за ослобађање талаца мора да буде праћен потпуним прекидом борби, повлачењем израелских снага из Газе, окончањем блокаде, реконструкцијом Појаса и ослобађањем палестинских затвореника, преноси Тајмс оф Израел.
17:49 02.02.2024
Израелски министар одбране Јоав Галан упозорио је да се пауза у рату између Израела и Хамаса у Гази неће применити на непријатељства која су у току са либанским Хезболахом.
„Овде изричито кажем: Док не дођемо до ситуације у којој је могуће вратити безбедност за становнике севера, нећемо стати. Када то постигнемо [дипломатским] аранжманом или војним путем, можемо бити мирни", рекао је Галант, преноси Тајмс оф Израел.
17:02 02.02.2024
Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је пресрела ракету земља-земља која је кренула ка Израелу изнад подручја Црвеног мора.
Балистичка ракета, коју су, како се наводи, лансирали Хути на израелски град Елијат, оборена је коришћењем система противваздушне одбране дугог домета Стрела, саопштила је ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала