- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Залужни или Зеленски – ко ће први отићи?

© AP Photo / Yves HermanПредседник Украјине Владимир Зеленски на самиту НАТО-а у Вилњусу
Председник Украјине Владимир Зеленски на самиту НАТО-а у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски биће принуђен да поднесе оставку у случају да покуша да одстрани главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног од његове дужности, тврди Олег Соскин, бивши саветник некадашњег украјинског председника Леонида Кучме.
Како каже, огроман део украјинске војске, чак и цео Генералштаб је на страни Залужног, те ће они поставити Зеленском ултиматум – или да одустане од те идеје или да сам поднесе оставку.
Соскин такође сматра и да кијевски режим неће моћи да постави војно руководство које би било у стању да преузме потпуну контролу над свим деловима фронта, те подсећа да ниједно до сада постављење Зеленског унутар војног врха није било успешно.
Према последњим информацијама, власти у Кијеву су обавестиле Белу кућу да је Зеленски одлучио да смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.
Ту информацију је саопштио „Вашингтон пост“ позивајући се на сопствене изворе, а у чланку су навели да званичници Беле куће нису подржале ту одлуку, али се нису ни супротставили.

Шта је до сада познато?

Како је писао британски лист „Фајненшнал тајмс“, позивајући се на изворе, Зеленски и Залужни су се срели 29. јануара. Украјински председник је предложио Залужном да после оставке добије место саветника. „Економист“ тврди да је генералу понуђено место секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО), али да је он одбио. Према изворима листа „Њујорк тајмс“, одлучено је да се паузира тема о отказу због тога што су информације процуреле у медије.
Након тога, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, о чијој смени већ дуже време спекулишу медији, написао је колумну за „Си-Ен-Ен“ у којој говори о стању у зони сукоба, критикује регулаторне оквире и војно-индустријске могућности Украјине, а такође признаје предност Русије у многим сферама.
Према информацији Си-Ен-Ен-а, указ о смени Залужног очекује се до краја недеље.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала