- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Земље Г7 могле би употребити замрзнуту руску имовину за помоћ Кијеву

© AFP 2023 / HANNES P ALBERTЛого групе Г7
Лого групе Г7 - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2024
Пратите нас
Земље Г7 и ЕУ разматрају план да се руска замрзнута средства користе као залог за обнову Украјине, пише агенција Блумберг, позивајући се на неименоване изворе.
Агенција наводи да би, према овом плану, савезници Украјине могли да продају „дуг“ како би помогли опоравку земље, користећи замрзнуту имовину као залог.
„Присталице овог предлога сматрају да ће свако решење сукоба у складу са међународним правом довести до тога да ће Русија бити у обавези да плати одштету Украјини. Ако Русија то одбије, могла би се поднети потраживања по замрзнутој имовини“, рекли су неименовани извори агенцији.
Како је изјавио један од извора Блумберга, овај план може да омогући стварање специјалног друштва које би издавало обвезнице са нултим купоном (према којима се не исплаћују редовне камате, већ се продају уз велики попуст у односу на номиналну вредност) подржане залогом на опозив. Напомиње се да би била успостављена „хијерархија залога“ (ликвидна средства коју зајмопримац даје зајмодавцу као гаранцију отплате зајма), заснована на залогу који би користио средства која држе мреже финансијских институција „Euroclear“, као и банке.
Агенција наводи да су расправе о плану тек на техничком нивоу и да још није донета никаква политичка одлука. Један од извора рекао је за Блумберг да неке земље укључене у дискусију желе да „брже“ донесу одлуку од других.
Раније је британски лист „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе, саопштио да западне земље развијају планове за издавање обвезница за помоћ у финансирању Украјине, користећи руску имовину као подршку за гашење дуга.
Ранее британская газета Financial Times со ссылкой на источники сообщала, что западные страны разрабатывают планы по выпуску долговых обязательств, чтобы помочь финансировать Украину, используя российские активы в качестве поддержки для погашения долга.
Стални представници земаља-чланица Европске уније су 29. јануара усагласили предлог Европске комисије о коришћењу прихода од руске имовине замрзнуте у земљама ЕУ. Како је раније објаснио један европски дипломата, ЕК предлаже да се приходи добијени од замрзнуте руске имовине чувају на посебним рачунима за њихову могућу употребу у будућности за финансирање Украјине. У овој фази нема говора о пребацивању ових средстава у буџет ЕУ или директно Украјини. Сам механизам за пренос средстава још није развијен.
Погледајте и:
Заставе ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
РУСИЈА
ЕУ подржала коришћење прихода од руске имовине за финансирање Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала