- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Феђа Димовић: Када бисмо се одрекли Косова престали бисмо да будемо Срби /видео/

© Sputnik / Спутњик СрбијаМаша Радовић и Феђа Димовић
Маша Радовић и Феђа Димовић - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2024
Пратите нас
Врло је битно да ми сами са собом знамо да је Косово наше и да се тога никада у нашим срцима не одрекнемо јер то је много више од неке територије. То је духовна вертикала нашег народа и корен нашег идентитета и по мом дубоком убеђењу ми када би се тога одрекли, просто више не бисмо били исти народ који смо били до сада, каже Феђа Димовић.
Гостујући у емисији „Маша и...“ фронтмен групе Београдски синдикат Феђа Димовић открио је на који начин ће овај познати бенд обележити 25 година постојања, планира ли Синдикат да прошири своје деловање и ван граница Србије, али и колико је било потребно храбрости стати на страну Спутњика када је дошло до гашења руских медија широм Европе.
С обзиром да је по струци адвокат, Димовића смо питали где је данас међународно право највише погажено.
„Мислим да међународно право заправо не постоји већ дужи низ година. Ако је икада и постојало, оно је постојало као нека идеја да се одређене ствари уреде, али знамо да је увек то заправо било право голе силе – ко је моћан, коме се може, он поступа онако како хоће или како каже стара латинска пословица 'Шта је допуштено Јупитеру, није допуштено волу'. Тако да је међународно право нешто чиме само можете да утерујете неке волове у тор и да измишљате неке трибунале и нека правила и неке стандарде док видимо да они који су најмоћнији управо не признају ни те међународне конвенције нити одређене међународне институције већ да имају неки посебан повлашћен третман у целој тој глобалној утакмици“, објашњава наш саговорник.
Димовић се осврнуо и на недавне нападе на српске уметнике – глумца Милоша Биковића и малолетну девојчицу Павлину Радовановић која пева патриотске песме.
„Они су 'погрешили' зато што су Срби, зато што су се определили за ту српску страну приче и зато што нису део онога што бисмо назвали грађанистичке или неке друге Србије где би онда итекако добијали од тих истих људи похвале и праштали би се и неки прави греси које би имали, само зато што су на тој некој одређеној страни. Није ништа чудно што се Павлини то на крају десило. Оно што је стварно неприхватљиво је да је у питању четрнаестогодишња девојчица, малолетно лице које је нападнуто на тако бруталан начин и ту се заправо види сво лицемерје тих који су критиковали и сва та лажна прича о тим људским правима и о демократији која заправо не постоји код њих“, закључио је музичар.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала