Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Желимо европске интеграције, али признање Косова неприхватиљиво

© Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslova/ Dijana VukomanovićMинистар спољних послова Србије Ивица Дачић са министром иностраних и европских послова Словачке Републике Јурајем Бланаром
Mинистар спољних послова Србије Ивица Дачић са министром иностраних и европских послова Словачке Републике Јурајем Бланаром - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Пратите нас
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија жели да буде у европским интеграцијама, али да не може да прихвати да оне буду условљене признањем Косова.
"Када су европске интеграције у питању, ми немамо суштинску примедбу. Желимо да будемо у европским интеграцијама. Једино што не можемо да прихватимо јесте да оне буду условљене признањем Косова. Са друге стране, радује нас свака идеја о томе како да се економски ојача Западни Балкан. Ако има конкретних идеја, ми ћемо у свему томе да учествујемо", рекао је Дачић у Риму, где присуствује састанку министара иностраних послова групе "Пријатељи Западног Балкана".
Додао је да Србија није против дијалога, напротив, али да тражи да се свако вреднује према заслугама, односно да се не бране они који опструишу дијалог, који раде све оно што је штетно и негативно и тиме угрожавају не само диалог, него и мир и стабилност у региону.
Како је рекао, Србију занима и како да се спрече могуће негативне последице тога што неко покушава да делове Охридског споразума, које Србија није прихватила, протумачи као признање или чланство Косова у УН и другим међународним организацијама и стави те делове у Преговарачко поглавље 35 о придруживању ЕУ.
"Тиме би се практично угрозиле европске интеграције. Тиме би европске интеграције биле условљене признањем Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво", навео је Дачић.

Проширење у интересу и Србије и Европске уније

Према његовим речима, политика проширења је у интересу Србије, Западног Балкана, али и ЕУ и свих њених чланица, подсетивши да је усвојен и План раста за Западни Балкан од стране Европске комисије, уз најављену финансијску помоћ у износу од шест милијарди евра за његово спровођење.
Дачић каже да је приоритетни циљ спољне политике Србије чланство у ЕУ, нагласивши да је држава потпуно посвећен испуњењу тог циља.
“Знамо да су реформе кључ успеха европских интеграција и не тражимо да наше „домаће задатке“ ради неко уместо нас. Нити су унутрашње реформе саме по себи циљ нити их ми спроводимо због неког другог, већ да бисмо своју земљу учинили бољим местом за живот. Оно што очекујемо то је да Европска унија са више поверења и мање предрасуда - одлучније спроведе политику проширења према Западном Балкану и Републици Србији”, наглашава Дачић.
Министар напомиње да не постоји ниједан објективан разлог због којег процес евеоинтеграција Србије толико дуго траје, као и да Србији, баш као и Европској унији, треба стабилност и предвидљивост.
“Подсећам да је Европска комисија, у случају Републике Србије, већ трећу годину заредом предложила отварење Кластера 3 - Конкуренција и инклузивни раст – али се то, нажалост, још увек не дешава. Ово издвајам јер је управо реч о питању које је од значаја за економску интеграцију и које не треба политизовати”, истиче Дачић.
Он је оценио да Србија стагнира у европским интеграцијама због питања усклађености своје спољне политике са Европском унијом и то, како каже, у највећем делу због питања односа према рату у Украјини. Дачић је поновио да Србија у том сукобу није неутрална.
“Подржавамо напоре Европске уније, као и свих других међународних фактора за изналажење мирног решења конфликта у Украјини'', истиче Дачић.
Он је истакао да је обавеза Србије да своју спољну и безбедносну политику постепено усклађује са политикама Европске уније и, како је нагласио, актуелни проценат усаглашавања је 65 процената.
Дачић је истакао и да је Београд тај који је конструктиван у дијалогу са Приштином, али, додаје да то није довољно за успех овог процеса. Неопходно је, каже, да и друга страна поступа на исти начин.
“Како било ко у Европској унији може да очекује успех дијалога у којем Приштина упорно одбија да испуни своје давно преузете обавезе? Како је уопште могуће да се Приштини толерише потпуно игнорисање Споразума чији је сама Европска унија гарант? На ова питања немамо одговор већ дуже од деценију”, каже Дачић.
Поред тога, додаје Дачић, Приштина континуирано својим једностраним потезима, дестабилизује ситуацију и угрожава основна права, безбедност и опстанак Срба у јужној српској покрајини, преноси Танјуг.
“О томе сведочи и последњи потез о укидању динара на Косову и Метохији што, не само да нас забрињава, већ доводи у питање опстанак Срба на Косову и Метохији, али и сам процес дијалога. Зато је потпуно несхватљиво што је једина реакција међународне заједнице - апел да се одлуке овог типа само одложе, не улазећи у то да ли су оне у складу са свим до сада постигнутим договорима и какве ће последице имати на животе људи'', каже шеф српске дипломатије.
Срби се подвргавају неподношљивим условима живота, каже Дачић. Стога, додаје, није јасно како је могуће да се апелује само на одлагање одлуке чији је циљ прогон једног народа са његових вековних огњишта. Министар је истакао и да ће држава учинити све да заштити Србе на Косову и Метохији.
Када је реч о Словачкој и њиховом непризнавању независности Косова, Дачић је рекао да је њихова позиција прилично јасна и да нова влада на челу са премијером Робертом Фицом и новим министром спољних послова Јурајем Бланаром веома отворено говори да Словачка неће променити своју одлуку, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала