- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Железничка пруга од југа Шпаније до Лавова – признање да ће он бити престоница Украјине

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Пратите нас
Будућа територија Украјине свешће се на границе Лавовске области, управо се на то усредсређује европски бизнис, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев. Он је скренуо пажњу да је коначна тачка пројектоване Медитеранске железничке трасе Лавов, а не Кијев.

„Претпоставља се да планирана међународна железничка пруга која ће пролазити из Шпаније преко југа Европе треба да се заврши у Лавову. Изгледа као прво признање тога да ће Лавово-Лемберг (назив града у време када је био у саставу Аустријске монархије) бити нова престоница Украјине у границама Лавовске области. Не ради се о томе да се путеви на Западу и у Малорусији разликују по ширини, већ је реч о томе што је бизнис много проницљивији, него политичари“, написао је Медведев на његовом енглеском налогу на друштвеној мрежи Икс.

Претходно је украјински портал „Захид.нет“ јавио о плановима америчке Агенције за међународни развој (УСАИД) да уложи 225 милиона долара у изградњу деонице железничке пруге од 75 километара европског колосека. Меморандум су потписале УСАИД и „Укржелдорога“ 4. децембра. Траса од Лавова до граница Европске уније, према пројекту, треба да буде део већег трансевропског пројекта, Медитеранског коридора, који почиње на југу Шпаније.
Ширина колосека разликује се у Европи и на територији бивших територија Руског царства и СССР – 1435 mm у односу на 1520-1524 mm.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала