- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Протест пољопривредника и у Бугарској

© AP Photo / Sylvain BlazyПротест пољопривредника у Белгији
Протест пољопривредника у Белгији - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Пратите нас
Стотине бугарских пољопривредника протестовало је у Софији јер, како су навели, влада не чини ништа у вези са решавањем њихових све већих проблема, а протести ће бити настављени и сутра.
Демонстранти су позвали бугарског министра пољопривреде Кирила Ватева да поднесе оставку због неиспуњења обећања о ублажавању административног оптерећења пољопривредника, као и неспособности државе да им ублажи високе трошкове и пад прихода, преноси АП.
Како се наводи, бугарски фармери су, попут њихових колега у другим деловима Европе, фрустрирани актуелним прописима Европске уније, тешкоћама које проистичу из пораста трошкова набавке ђубрива и цена енергије због рата у Украјини, као и све већим увозом неконкурентних пољопривредних производа који умањују цене домаћих производа.
Венцислав Варбанов који председава Асоцијацијом пољопривредних произвођача рекао је да "влада придодаје још непотребних терета, уместо да потражи неке олакшице за пољопривреднике".
"Наши интереси нису били заштићени ни када нас је украјинска јефтина роба преплавила, а немамо ни буџетске гаранције за губитке које смо претрпели због рата у тој земљи", навео је он.
У међувремену, Национална асоцијација произвођача житарица (НАЗ), која окупља велики број произвођача жита у Бугарској, најавила је протестне акције сутра од 10 сати са неограниченим роком трајања, преноси агенција БТА.
Чланови те асоцијације донели су ту одлуку након данашањег састанка у влади, пошто су регионални огранци НАЗ-а једногласно оценили да је предлог државе незадовољавајуц́и и неприхватљив.
Удружење је, поводом изјаве премијера Николаја Денкова да је предвиђено да ц́е финансијску подршку добити само произвођачи житарица који могу да докажу губитак за 2023. годину, истакло да жели неки облик надокнаде за све произвођаче житарица.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала