Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Лајчак ради на повратку дијалога, Приштина да избегава једностране кораке

© Фото : Youtube/EU Debates | eudebates.tv/PrintscreenПортпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Пратите нас
Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас да специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак ради на повратку две стране за преговарачки сто, али да тренутно није могуће најавити било какав датум било каквих предстојећих активности.
Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу поновио да су уредба централне банке у Приштини о платном промету и "полицијска операција против неких српских ентитета" на северу КиМ забрињавајући јер не доприносе деескалацији ситуације и апеловао на приштинске власти да се укључе у процес консултација и избегавају једностране кораке јер они имају "веома контрапродуктивне ефекте".
Он је истакао да је важно вратити се дијалогу Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ и поручио да се сваког дана наставља рад на томе.
"Специјални изасланик ЕУ Лајчак ради са партнерима, како у региону тако и у ЕУ, и, наравно, са широм међународном заједницом, како би се омогућило да обе стране почну да се понашају конструктивно, врате се за преговарачки сто и разговарају о питањима која су заиста важна, без (предузимања) једностраних корака", рекао је Стано.
Он је истакао да тренутно не може да најави било какав датум било каквих предстојећих активности.
Стано је додао да се нада да ће "у једном тренутку" ЕУ моћи да најави састанак на високом нивоу Београда и Приштине, којем обично присуствују председник Србије Александар Вучић и премијер привремениих приштинских институција Аљбин Курти, преноси Танјуг.
"У овој фази нема шта да се најављује, ми заиста апелујемо, посебно у овом случају, на косовске власти да се укључе у процес консултација и избегавају даље једностране кораке јер они имају веома, веома контрапродуктивне ефекте", поручио је Стано.
Он је поновио да су уредба централне банке у Приштини и "полицијска операција против неких српских ентитета" на северу КиМ два примера акција које су изазвале забринутост ЕУ и подсетио да је ЕУ реаговала на оба догађаја.
"Ови кораци су забрињавајући јер не доприносе деескалацији ситуације", рекао је Стано.
Он је нагласио да је реч о акцијама које обично нису координисане, већ једностране или предузете без неопходног нивоа претходних консултација како би се спречио негативан утицај које би могле да имају по људе на терену.
"Забрињавајуће је видети да би редослед једностраних корака могао да доведе до нечега што не желимо да видимо, а то је погоршање ситуације на терену. Јер једно је сигурно, то не доприноси смиривању ситуације и да људи осете да ће им животи постати бољи. Сасвим супротно. Зато је важно да се вратимо на дијалог уз посредовање ЕУ, да се тамо веома озбиљно ангажујемо. Радови на томе се настављају сваког дана", поручио је Стано.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала