- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Международный военно-технический форум АРМИЯ-2016. День второй - Sputnik Србија

УЖИВО Шолц: Не назире се крај сукоба у Украјини; Гутереш осудио напад на Лисичанск

Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски први пут је јавно потврдио да би главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни могао да буде смењен. Њујорк тајмс сматра да су Оружане снаге Украјине предале руској војсци иницијативу на бојном пољу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:10 05.02.2024
Крај сукоба у Украјини се не назире, сматра немачки канцелар Олаф Шолц.
„Русија скоро две године води против Украјине непомирљив рат и не назире му се крај“, рекао је Шолц на заједничкој конференцији за новинаре са француским премијером Габријелом Аталом.
Он је истакао да Европа мора да настави да подржава Украјину.
„Чињеница да је Европски савет недавно одобрио средства за буџетску подршку Украјини у наредних неколико година је добар знак. Такође је добро што смо почели да размишљамо о томе како да повећамо нашу европску подршку Украјини“, оцени је канцелар, подсећајући да ће Немачка ове године издвојити више од 7 милијарди евра за подршку Кијеву у испорукама оружја.
Он је још једном нагласио да ће се помоћ Украјини наставити све док то буде неопходно.
„Заиста се надам да ће САД и амерички Конгрес ускоро одлучити да финансијски омогуће неопходну подршку“, закључио је Шолц.
20:32 05.02.2024
Министарство иностраних послова Француске није доставило доказе да су Французи који су погинули у Украјини хуманитарни радници, саопштила је руска амбасада у Паризу.
Амбасадор Русије у Француској Алексеј Мешков је такође навео да „француска страна није одговорила руској Думи у вези са учешћем француских плаћеника у злочиначким дејствима кијевског режима“.
Претходно је Мешков био позван у Министарство спољних послова Француске због погибије двоје француских грађана у Украјини, као и у вези са наводним јачањем руских „дезинформација на рачуна Француске“.
20:26 05.02.2024
Француска намерава да настави да повећава помоћ Украјини, укључујући финансијску подршку и испоруке оружја, изјавио је премијер земље Габријел Атал.
Он је подсетио да Француска испоручује Украјини „оружје најновије генерације“, укључујући ракете „скалп“, хаубице „цезар“, оклопна возила АМКС-10 РЦ и ААСМ бомбе.
18:05 05.02.2024
Федерална служба безбедности Русије спречила је терористички акт који је организовала Служба безбедности Украјине против једног од руководилаца Републике Крим, саопштио је Центар за везе са јавношћу ове специјалне службе.
У саопштењу се наводи да је приведена група од троје руских грађана који су по налогу СБУ у Симферопољу планирали да дигну у ваздух аутомобил који припада једном од представника органа власти Крима.
Приведена лица признала су да су планирала напад.
Један од приведених је испричао да се у гаражи, која је пронађена по задатку СБУ, чувала мина која је била намењена да се искористи током диверзије.
Против приведених руских држављана покренут је кривични поступак за покушај терористичког напада, као и због незаконитог стицања, предаје, промета, чувања, превоза или поседовања експлозивних направа или материја.
Припадници безбедносних служби утврђују околности злочина.
Прес служба Управе ФСБ Русије на Криму објавила је да је Кијевски окружни суд у Симферопољу свој тројици приведених лица одредио притвор у трајању од два месеца.
16:41 05.02.2024
Русија је затражила хитну седницу Савета безбедности УН у вези са нападом украјинских оружаних снага на Лисичанск.
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Специјална операција у Украјини
Русија затражила хитну седницу СБ УН због напада Украјине на Лисичанск
16:18 05.02.2024
Посланик Врховне раде Украјине Евгеније Шевченко тврди да је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни пристао да буде амбасадор у Великој Британији. Према речима посланика, главнокомандујући би могао да буде разрешен дужности наредних дана.

„Желим да кажем да је, према мојим информацијама, Залужни пристао на место амбасадора у Великој Британији. Највероватније ће тамо и отићи, а знамо да су људи који су послати као амбасадори – отишли у политичку пензију, нико се није враћао. Таква је традиција у Украјини. Зато ћу разочарати све љубитеље Залужног овде“, рекао је Шевченко у интервјуу директору Украјинског института за глобалне стратегије Вадиму Карасеву.

Истовремено, посланик напомиње да, ако Залужни ипак не оде у Велику Британију, онда након оставке има велике шансе да постигне успех у политици.
„Ако оде у амбасадоре, онда је то – то, Залужног као политичара више нема. Ако не оде, остаће у Украјини и почети да прави неку своју политичку каријеру. Наравно, има шансе, и оне нису мале, већ велике“, додао је Шевченко.
Он је додао да се оставка врховног команданта може очекивати око 8. фебруара, „плус-минус пар дана“.
15:37 05.02.2024
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш осудио је напад на Лисичанск и указао на неприхватљивост напада на цивилне објекте, наводи се у саопштењу портпарола секретара УН Стефана Дижарика.
„Генерални секретар осуђује све нападе на цивиле и цивилну инфраструктуру, укључујући гранатирање Лисичанска, где су, према извештајима, погинули цивили. Напади на цивиле или цивилну инфраструктуру забрањени су међународним хуманитарним правом, неприхватљиви су и морају се одмах зауставити“, истиче се у саопштењу.
15:26 05.02.2024
Холандија припрема додатних шест ловаца Ф-16 за испоруку Украјини, изјавила је министарка одбране земље Кајса Олонгрен.
„Тиме ће бити испоручена укупно 24 ловца, као што је раније обећано“, написала је министарка на мрежи Икс.
13:59 05.02.2024
Руски ПВО системи пресрели су украјински дрон изнад територије Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.
13:09 05.02.2024
10:51 05.02.2024
Министар за ванредне ситуације ЛНР Алексеј Потелешченко погинуо је током украјинског гранатирања Лисичанска 3. фебруара, саопштиле су власти ЛНР.
10:42 05.02.2024
Украјинско гранатирање пекаре у Лисичанску је монструозни терористички акт, специјална војна операција ће бити настављена, изјавио је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.
"То је терористички акт. Наставак нпада на цивилну инфраструктуру, у овом случају на пекару, представљају монструозни терористички акт, број жртава говори о монструозности овог терористичког акта. Како би се спречили, наставља се специјална војна операција“, рекао је Песков новинарима.
Украјинске трупе су у суботу, 3. фебруара, гранатирале пекару у Лисичанску. Број умрлих, према последњим подацима, порастао је на 28, међу њима су трудница и петогодишње дете.
10:33 05.02.2024
10:16 05.02.2024
Авиони Ф-16 које ће Украјина добити биће наоружани ракетама, домета до 500 километара, саопштио је командант здружених снага Оружаних снага Украјине Сергеј Најев.
„У наредним пакетима војне помоћи Украјина очекују се авиони и ракете Ф-16 са дометом од 300-500 километара, што ће омогућити украјинским одбрамбеним снагама да постигну још већи успех на бојном пољу“, цитира Најева УНИАН.
Како наводи агенција, сада је тешко рећи о којим пројектилима је реч, Ф-16 је универзална платформа за широк спектар наоружања, што објашњава његову популарност. Највероватније су у питању крстареће ракете ваздух-земља типа АГМ-158 ЈАССМ, а не ракете ваздух-ваздух.
10:13 05.02.2024
Мештанин села Теткино, Курска област, рањен је током гранатирања из Украјине, саопштио је губернатор региона Роман Старовојт на телеграм каналу.
Украјинске оружане снаге су током прошлог месеца више од 200 пута гранатирале Курску област, један цивил је убијен, два су повређена.
10:02 05.02.2024
Сенат САД представио је закон за додатно финансирање који укључује издвајање преко 60 милијарди долара Украјини, 20,2 милијарде долара за заштиту америчке границе (ово је три пута мање од износа планираног за подршку Кијеву), 14,1 милијарду долара Израелу - укупно 118,28 милијарди долара.
У оквиру помоћи Украјини, 14 милијарди долара је предвиђено за набавку новог наоружања од америчког војно-индустријског комплекса, 15 милијарди за војну обуку Оружаних снага Украјине, као и размену обавештајних података и друге мере подршке, 20 милијарди ће отићи на попуњавање залиха у самим Сједињеним Државама.
Бајден је изразио подршку предлогу закона Сената и позвао Конгрес да га усвоји што је пре могуће.
09:59 05.02.2024
Украјински војник Фјодор Дибиц, који се налази у руском заробљеништву испричао је да је његов батаљом изгубио 70 одсто људства за две недеље, видео са саслушања објавило је Министарство одбране Русије.
„Командант батаљона је у последње две недеље послао у смрт 70 одсто батаљона. Послали су их у смрт са само митраљезима против бацача граната. Нису имали ни лопате да ископају ров“, рекао је ратни заробљеник.
Украјински војници нису могли да се сакрију од руских дронова-камиказа, наставио је Дибиц.
У ком правцу фронта се налазила његова бивша јединица, није прецизирано.
07:37 05.02.2024
ЕУ намерава да уведе санкције против 200 појединаца и компанија из Русије 24. фебруара, на другу годишњицу почетка војне операције у Украјини, пише ДПА.
Како наводи агенција, чланови Европске комисије су прошлог викенда изнели конкретне предлоге за 13. пакет санкција. Следећи корак биће израда нацрта санкција, које потом мора подржати свих 27 земаља чланица ЕУ.
Нови пакет предвиђа „значајно проширење” листе појединаца и компанија чија ће имовина у ЕУ бити замрзнута. Санкције ће укључити предузећа „која доприносе војном и технолошком јачању Русије или развоју њеног одбрамбеног сектора“.
Русија сматра санкције незаконитим.
07:21 05.02.2024
Оружане снаге Украјине испалиле су 13 граната калибра 155 мм на Доњецк и Горловку, преносе власти ДНР.
07:07 05.02.2024
Сенат САД представио је предлог закона који укључује финансирање Украјине, Израела и заштите границе са Мексиком. Очекује се да ће 60,06 милијарди долара бити издвојено за Кијев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала