Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић открио податке западних служби: Србију окривили због три ствари

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је дошао до списа које су две стране службе припремале за своја министарства у којима је Србија означена проблематичном због непризнавања тзв. Косова, толерантности према председнику Републике Српске Милораду Додику и руских медија.

„Србија је проблем због тога што не признаје такозвано Косово и толерантна је према Додику и, како они наводе, она је полигон са кога руски медији могу да се обрате, а нису забрањени као код њих. Зато је Србија крива и проблем“, рекао је Вучић за Хепи телевизију говорећи о садржају списа страних служби.

Он је додао да у тим депешама још пише – „морамо да се изборимо против тога, не бисмо ли урушили поверење народа у Вучића и да обавимо своје интересе“.
„Све то је усмерено ка рушењу позиције Србије по питању КиМ“, нагласио је председник Србије.
Казао је и да се по страним медијима, такође, води велика хајка против Србије.
Као пример, Вучић је навео изјаву америчког председника Џозефа Бајдена који је рекао "ако пустимо да Украјина изгуби од Русије, питање је шта ће бити са Балканом", а из контекста се, каже Вучић, види да је мислио на Балтик.
Дан касније, наставио је Вучић, у немачком Билду је изашла његова (Вучићева) слика са руским председником Владимиром Путином, са насловом, да ли је на ово Бајден мислио, те да ће из помоћ Путина, Вучић да изазове рат на Балкану.
"И наравно у тексту не постоји ништа. Будалаштина до будалаштине. Али је то један део специјалног рата који воде, у којем није важно шта је истина, шта није истина. Кога брига. По хиљадити пут Србија ће да започне рат", рекао је Вучић.
Како је додао, сваки дан слуша како ће Србија неког да нападне, како ће да искористи рат у Украјини и да "освоји Приштину, Сарајево...", а у том контексту је поменуо и текст такође у немачком медију у којем пише да је "Вучић фасциниран оним што је Азербејџан урадио".
"Али не раде они то случајно. Они то раде сви заједно, не би ли на различите начине рушили Србију", рекао је Вучић.

„Темељно се ради на притиску на српски народ на КиМ“

Вучић је рекао да неко темељно ради на притиску на српски народ на КИМ и да смишља акције, али да је кључно шта Србија може да уради.
Он је додао да је то изузетно тешко, поготово јер је динар једина легална валута, а да тзв. Косово не може да добије дозволу за коришћење.
"Црна Гора може, јер има дозволу преко Немачке. Косово нема ништа, колико је у Црној Гори евро легалан, толико у Приштини није", рекао је Вучић и појаснио да је за Запад тзв. Косово независна држава и да сматрају да могу да раде шта хоће.
Он је, потом, објаснио како се спроводи спољашње и унутрашње рушење Србије.
"Потребна вам је превласт у ваздуху, у сваком рату. То вам је новац. Треба вам пешадија, то је стање на терену. Треба вам артиљерија, тенкови и све друго - то су медији. Новац долази са три стране, један од великих сила, други из регионалних земаља које имају интересе да утичу на слабљење Србије и из ентитета Косово, како га они зову и, наравно, из различитих политичких кругова и невладиних организација", додао је Вучић.
Он је истакао да се наоружавање Албанаца већ одиграва, а да они у том процесу највише користе Турску.
„Европљани и Американци у овом тренутку не желе нестабилност. А Куртију се жури из много разлога. Он има једног саветника о којем сам сигуран да ће бити више речи наредних дана, из Велике Британије, Немца по презимену, чија је породица тешко страдала на Косову и који га води ка многим од тих решења", рекао је Вучић.
Вучић је истакао да је, ипак, све то мање, више ништа, у односу на подршку која постоји у одређеним земљама, по принципу "ти гурај напред, ми ћемо као да те критикујемо, причаћемо о санкцијама, а суштинских санкција неће да буде".

„Не верујем да ће одобрити седницу СБ УН“

Вучић је изјавио да наредних дана очекује одговор у везии са захтевом који је Србија упутила о хитном одржавању седнице СБ УН, која је тражена због отвореног етничког чишћења на Косову и Метохији.
"Не верујем да ће је одобрити", рекао је председник и подсетио да је од 15 чланица СБ УН девет признало независност Косова, а да је за одобравање седнице потребна сагласност девет чланица.
Вучић је нагласио да наставља да пише писма, да је написао већ 15, челницима најутицајнијих земаља ЕУ, САД, Велике Британије, Кине, Русије и да су то персонализована писма.
"Увек мислите да људи знају, наше је да их упознамо да покушамо да кажемо да желимо мир и стабилност, да не желимо ратове, да их нисмо направили.
Додао је да је на КиМ на терену на делу најподмуклије етничко чишћење, када људима живот чините неодрживим и несносним.
"То је оно што се дешава", рекао је председник и подсетио да је 12 одсто Срба напустило КиМ.

„Запад ће због избора у САД и ЕУ покушати да убрза решавање питања КиМ“

Вучић сматра да ће политичке елите западних земаља покушати да убрзају решавање питања Косова и Метохије због председничких избора у САД и избора за Европски парламент.
"Што се Косова тиче они ће да покушају да убрзавају догађаје пре тих избора у јуну месецу, или мају, а онда и пре америчких избора. Амерички избори су кључни избори ове године, веома важни за цео свет. Али мислим да су и руски избори 17. марта, много важни. Има много важних изборних процеса ове године", рекао је Вучи.
Председник је оценио да се политичким елитама у Европи жури, јер су процене да ће странке зелених и левица добити мање гласова него што су до сада имали.
Вучић је истакао и да се Западу жури да убрза решавање питања КиМ, јер нису сасвим сигурни да Украјина може да победи Русију.
"Пошто нису сигурни, знају да може да се догоди да неко изађе са причом о преседанима који су постигнути на Косову. Због тога је потребно Србију у тај левак убацити и завршити ту причу", рекао је председник Србије.

„Увек сам говорио - поштујемо интегритет БиХ, волим Републику Српску“

Вучић је рекао да је он увек имао фер однос и према Босни и Херцеговини и према Републици Српској и да је увек говорио да Србија поштује интегритет БиХ, али и да воли Републику Српску.
"Поштујемо интегритет Босне и Херцеговине, волим Републику Српску и ни од кога нећу да то кријем. Никада ничим нисмо стали на жуљ никоме у Босни и Херцеговини. Никада ни једном изјавом", изјавио је одговарајући на ставове да "толерише Додика и Републику Српску" и додао да је увек указивао поштовање Републици Српској, како Милораду Додику, тако и опозицији.
Он је рекао да са председником Додиком има коректан однос и да су направили договор да никада "не сме да се догоди граница на Дрини".
"Тај договор имамо и са свима другима у Српској. Не сме да се догоди да дође до подела између Срба, какву смо имали између Милошевића и Караџића и Младића", указао је Вучић и додао да Срби данас не дозвољавају да их тако стране службе свађају међусобно, као што је био случај деведесетих.
Из тих разлога, казао је Вучић, данас је немогуће видети да ико из званичног Београда говори ишта лоше о српским политичарима у региону, као што су Милан Кнежевић, Андрија Мандић или Милорад Додик.
"Не морам ја увек да будем сагласан са оним што Додик ради. Али никада то од мене нећете чути јавно. Никада. Зато што се тако понаша неко ко одговара према свом народу", рекао је Вучић.
Он је поручио да никада ништа лоше није урадио према Босни и Херцеговини, већ напротив, увек је позивао да се изгради више путева према Тузли и Сарајеву.

„Земље Покрета несврстаних веома важне за нашу земљу“

Председник Србије је рекао да су земље Покрета несврстаних веома важне за нашу земљу, као и да се нада да ће ове године отићи први пут на велику турнеју по Африци и да ће посетити најмање 10 до 12 земаља.
"То је важан део, тај трећи свет и сарадња са трећим светом. Надам се, да ако нам све буде кренуло добро око Експа, да ове године посетим бар 10 до 12 афричких земаља. Први пут да одем на велику турнеју по Африци, па да видим даље шта ћемо радити. Ту имамо и тржиште за наше производе, имамо и сировине многе, имамо много тога што можемо заједнички да радимо са нашим афричким пријатељима. И никада се са тим не бих шалио, то је огромна могућност и велика перспектива за нашу земљу", рекао је Вучић.

„За увођење обавезног војног рока 48 одсто грађана старости 18-29 година“

Већина грађана Србије старости од 18 до 29 година је за увођење обавезног војног рока, изјавио је Вучић
"Када издвојите део људи од 18 до 29 година, код њих је 48 одсто за увођење војног рока. Док је 39 одсто против. Ови остали су за нешто између. Међутим, интересантно је, од ових 39 одсто, који су против служења војног рока, 54 одсто њих мисли да Србија не ради довољно и да је морала оштрије и снажније да реагује по питању Косова", рекао је и додао да је међу онима који се залажу за увођење војног рока, свега 42 одсто који мисле исто то.
Председник је додао да тај парадокс и како је рекао "неморални став" произилази из хибридног рата који се води против Србије, како би се сви гласови, ма колико различити "слили у један левак такозваних протестних гласова, анти-Вучић гласова, неретко и анти-државних гласова".
"И то са само једним циљем - рушење Србије, признање независности Косова и рушење самосталности и независности наше земље" рекао је Вучић.

О пресуди за убиство Ћурувије: Велика неправда и ужасно лоша ствар за нашу земљу

Вучић изјавио да је ослобађајућа пресуда Апелационог суда за убиство новинара Славка Ћурувије велика неправда и ужасно лоша ствар за нашу земљу.
"Ужасно лоша порука за свакога ко се бави тим послом у нашој земљи, ужасно лоша порука за наш правни систем", рекао је он.
Такође, истакао је да је био шокиран што је Министарство правде ћутало три дана.
"Био сам шокиран тиме да Министарство правде ћути три дана. И позовем министарку правде у суботу и она ми каже - ми се виђамо са овим и са оним у понедељак, па да видимо шта је то што можемо. А викендом не радите?", рекао је Вучић.
Апелациони суд је у петак објавио пресуду којом је правоснажно ослободио четворицу некадашњих припадника Државне безбедности оптужби за учешће у убиству новинара и власника листа Дневни телеграф и недељника Европљанин Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.
Вучић је рекао да је Ћурувија убијен на злочиначки начин и да је посао државе био да злочинце открије и да злочин казни.
Погледајте и:
Савет безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
СРБИЈА
Хитно зауставите погром! Објављујемо цело писмо којим Србија тражи седницу СБ УН о Косову
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала