- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Представник Стејт департмента одбио да одговори на питање Спутњика о обореном Ил-76 /видео/

© Фото : Photo from the social mediaМесто пада авиона Ил-76 у Белгородској области
Место пада авиона Ил-76 у Белгородској области - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
Пратите нас
Заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател одбио је да одговори на питање новинара Спутњика о обарању руског авиона Ил-76, који је превозио украјинске заробљенике. Уместо тога, званичник је оптужио Москву за непоуздане информације.
На питање новинара Спутњика о могућности да Вашингтон спроведе истрагу овог терористичког напад на руски авион, Пател је, уместо одговора, покушао да доведе у питање поузданост руских података о овој катастрофи, а коментаре о самом терористичком нападу проследио је „партнерима у Украјини“.
Након што је новинар рекао да је Русија објавила фотографије ракета „патриот“ којима је оборен авион, амерички званичник рекао је да, „што се тиче конкретног инцидента који помињете, нека о томе говоре наши партнери у Украјини. Али, ако се говори о поузданости информација које долазе из Русије, оне не уливају много поверења, с обзиром на њено богато искуство у ширењу дезинформација – не само у региону, већ и у свету“.
„Да ли је то исти ниво доказа као и онај којим Русија тврди да је Крим сада њен или да јој припадају све територије које је одузела Украјини?“, упитао је Пател.
Одговарајући на питање Спутњика о реакцији Вашингтона на напад украјинске војске на Лисичанск, Пател је рекао да су САД упознате са извештајима о том догађају.
„Видео сам ове извештаје... Међутим, ми немамо могућност да независно проверимо ове информације“, рекао је Пател.
Оружане снаге Украјине обориле су 24. јануара изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули. Истражни комитет Русије саопштио је да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздушном ракетом америчког система „патриот“ са територије Украјине.
Како је саопштило руско Министарство одбране, Кијев је врло добро знао о предстојећем транспорту заробљеника на размену, који је требало да се обави касније у среду.
У суботу 3. фебруара, украјинска војска гранатирала је Лисичанск, а једна граната пала је на пекару у центру града. У нападу је погинуло 28 особа, међу којима су трудница и петогодишње дете, док је 10 особа рањено.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала