- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија најавила могуће повлачење из Арктичког савета

© Sputnik / Vladimir AstapkovichМорска лука Дудинка
Морска лука Дудинка - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
Пратите нас
Русија не искључује могућност да се повуче из Арктичког савета ако рад организације не буде одговарао интересима Москве, рекао је специјални изасланик Министарства спољних послова Русије Николај Корчунов за Спутњик.

„Полазимо од тога да морамо располагати свим опцијама за спољнополитички маневар, укључујући и повлачење из Арктичког савета, ако његов рад не буде одговарао руским интересима“, казао је дипломата.

Како је додао, савет тренутно практично не функционише. Норвешка, која тренутно председава организацијом, покушава да покрене њен рад у пуном формату али не наилази на подршку међу другим чланицама савета.
Корчунов је такође рекао да Москва види да расте интересовање других земаља за Северни морски пут услед заоштравања ситуације у Црвеном мору.
Арктички савет је основан 1996. године на иницијативу Канаде у циљу сарадње у области очувања животне средине и обезбеђења одрживог развоја поларних региона. У његов састав, поред Канаде, улази још седам арктичких држава: Русија, САД, Данска, Исланд, Норвешка, Финска и Шведска.
У марту 2022. године западне земље, чланице савета објавиле су да обустављају учешће у свим догађајима организације у знак протеста због догађаја у Украјини. У мају 2023. године председавање у савету је прешло на Норвешку.
Погледајте још:
Брод у Црвеном мору - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
РУСИЈА
Расте напетост у Црвеном мору: Северни морски пут постаје алтернатива Суецком каналу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала