- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сенегал пред државним ударом /видео/

© AFP 2023 / SEYLLOU Африка
Африка - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
Пратите нас
Парламент Сенегала одобрио је одлагање председничких избора са 25. фебруара на 15. децембар 2024. и продужио овлашћења актуелног председника земље Меки Сала, која је требало да престану 2. априла, јавио је сенегалски портал Сенего. Стручњаци упозоравају да превирања у у овој афричкој земљи могу да се заврше државним ударом.
Расправу о предлогу закона пратили су бурни протести посланика опозиције. Као резултат тога, жандармерија, коју је позвао председник парламента, уклонила је из сале најактивније парламентарце који су блокирали приступ говорници. Након овога, преосталих 105 посланика у сали једногласно је гласало за одлагање избора. Истовремено, провладину фракцију подржао је и део опозиције, који сматра да треба одржати стабилност у земљи.
Бивши шеф француске Војно-обавештајне службе генерал Кристоф Гомар не искључује да би у Сенегалу могло да дође до државног удара уколико актуелни председник Меки Сала изгуби подршку војске.

"Све док војска и жандармерија подржавају Меки Сала, он ће остати (на својој функцији) ... али када војска ... престане да га подржава, постоји могућност да ће бити смењен", рекао је Гомар телевизији LCI.

3. фебруара, у телевизијском обраћању нацији, председник Сенегала Меки Сал саопштио је да одлаже председничке изборе због „забуне око кандидата“. Као одговор, опозиција је оптужила шефа државе за „уставни удар“ и позвала на протесте. Први од њих одржан је 4. фебруара у главном граду земље, Дакару. Демонстрације су растерале снаге безбедности. У понедељак је испред зграде парламента одржан митинг опозиције.
Сенегал је бивша француска колонија која је стекла независност 1960. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала