https://sputnikportal.rs/20240206/stvoren-elektronski-nos--sta-sve-moze-da-nanjusi-foto-1167360813.html
Створен електронски нос – шта све може да нањуши? /фото/
Створен електронски нос – шта све може да нањуши? /фото/
Sputnik Србија
Електронски нос који је осмислила италијанска научница Соња Фреди у стању је да нањуши порекло и свежину вина, саопштио је данас Католички универзитет у Бреши. 06.02.2024, Sputnik Србија
2024-02-06T23:00+0100
2024-02-06T23:00+0100
2024-02-06T23:00+0100
наука и технологија
наука
друштво
италија
вино
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/12/1163933160_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_4744adcd3768622a3d8628ee46e08faa.jpg
Физичарка из Бреше и координатор пројекта "Од наноструктура до вештачке интелигенције: електронски нос за заштиту и валоризацију винске баштине", креирала је овај уређај на универзитетском одсеку за физику."Електронски нос открива молекуларне биомаркере и утире пут новим методама контроле квалитета", наводи се у саопштењу Универзитета, преноси Анса.Како се напомиње, храна и пиће емитују одређене молекуле гаса који могу да укажу на то да ли је производ свеж или покварен.Нос детектује ове молекуле биомаркера захваљујући анализи испарљивих компоненти и потенцијално се може применити у различитим областима као што је контрола квалитета, свежине и порекла производа.Вино карактерише око 800 различитих органолептичких и испарљивих компоненти које идентификују не само његов хемијски састав или врсту коришћеног грожђа већ и његово порекло.Последњих година, винска индустрија је захтевала све брже и поузданије технике за проверу порекла ДОЦГ или ДОЦ вина а употреба електронског носа, захваљујући високој осетљивости сензора је техника која постаје све популарнија у овој области.Електронски нос је тестиран у лабораторији на различитим узорцима, као што су амонијак, ацетон и сирћетна киселина, индикатори фалсификованих вина.Затим су на ред дошла и стварна испитивања разних вина, како за проверу њихове свежине, посебно генеричког белог вина за кување, тако и за препознавање различитих врста.Тестирана су разна бела и црвена вина произведена у Ломбардији (Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose)Показало се да је електронски нос способан да препозна свежину и порекло генеричког белог вина и да препозна различита вина са високом прецизношћу.Погледајте и:
италија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/12/1163933160_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_9b27e765480bd65448bb598abcee213a.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука, друштво, италија, вино
наука, друштво, италија, вино
Створен електронски нос – шта све може да нањуши? /фото/
Електронски нос који је осмислила италијанска научница Соња Фреди у стању је да нањуши порекло и свежину вина, саопштио је данас Католички универзитет у Бреши.
Физичарка из Бреше и координатор пројекта "Од наноструктура до вештачке интелигенције: електронски нос за заштиту и валоризацију винске баштине", креирала је овај уређај на универзитетском одсеку за физику.
"Електронски нос открива молекуларне биомаркере и утире пут новим методама контроле квалитета", наводи се у саопштењу Универзитета,
преноси Анса.
Како се напомиње, храна и пиће емитују одређене молекуле гаса који могу да укажу на то да ли је производ свеж или покварен.
Нос детектује ове молекуле биомаркера захваљујући анализи испарљивих компоненти и потенцијално се може применити у различитим областима као што је контрола квалитета, свежине и порекла производа.
Вино карактерише око 800 различитих органолептичких и испарљивих компоненти које идентификују не само његов хемијски састав или врсту коришћеног грожђа већ и његово порекло.
Последњих година, винска индустрија је захтевала све брже и поузданије технике за проверу порекла ДОЦГ или ДОЦ вина а употреба електронског носа, захваљујући високој осетљивости сензора је техника која постаје све популарнија у овој области.
Електронски нос је тестиран у лабораторији на различитим узорцима, као што су амонијак, ацетон и сирћетна киселина, индикатори фалсификованих вина.
Затим су на ред дошла и стварна испитивања разних вина, како за проверу њихове свежине, посебно генеричког белог вина за кување, тако и за препознавање различитих врста.
Тестирана су разна бела и црвена вина произведена у Ломбардији (Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose)
Показало се да је електронски нос способан да препозна свежину и порекло генеричког белог вина и да препозна различита вина са високом прецизношћу.