00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Створен електронски нос – шта све може да нањуши? /фото/

© Tanjug / JADRANKA ILIĆВино
Вино - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
Пратите нас
Електронски нос који је осмислила италијанска научница Соња Фреди у стању је да нањуши порекло и свежину вина, саопштио је данас Католички универзитет у Бреши.
Физичарка из Бреше и координатор пројекта "Од наноструктура до вештачке интелигенције: електронски нос за заштиту и валоризацију винске баштине", креирала је овај уређај на универзитетском одсеку за физику.
"Електронски нос открива молекуларне биомаркере и утире пут новим методама контроле квалитета", наводи се у саопштењу Универзитета, преноси Анса.
Како се напомиње, храна и пиће емитују одређене молекуле гаса који могу да укажу на то да ли је производ свеж или покварен.
Нос детектује ове молекуле биомаркера захваљујући анализи испарљивих компоненти и потенцијално се може применити у различитим областима као што је контрола квалитета, свежине и порекла производа.
Вино карактерише око 800 различитих органолептичких и испарљивих компоненти које идентификују не само његов хемијски састав или врсту коришћеног грожђа већ и његово порекло.
Последњих година, винска индустрија је захтевала све брже и поузданије технике за проверу порекла ДОЦГ или ДОЦ вина а употреба електронског носа, захваљујући високој осетљивости сензора је техника која постаје све популарнија у овој области.
Електронски нос је тестиран у лабораторији на различитим узорцима, као што су амонијак, ацетон и сирћетна киселина, индикатори фалсификованих вина.
Затим су на ред дошла и стварна испитивања разних вина, како за проверу њихове свежине, посебно генеричког белог вина за кување, тако и за препознавање различитих врста.
Тестирана су разна бела и црвена вина произведена у Ломбардији (Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose)
Показало се да је електронски нос способан да препозна свежину и порекло генеричког белог вина и да препозна различита вина са високом прецизношћу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала