- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бублик исписао историју тениса – а Хрвати бесни

© AP Photo / Alessandra TarantinoАлександар Бублик
Александар Бублик - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Александар Бублик, руски тенисер који игра под заставом Казахстана, освојио је титулу на турниру у Монпељеу победом над Борном Ћорићем, хрватским тенисером, резултатом 5:7, 6:3, 6:2. До ове титуле Бублик је стигао на несвакидашњи начин, а финале је наљутило хрватску јавност јер је Борна због личног успеха оставио репрезентацију на цедилу.
Начин на који је Александар Бублик у Монпељеу стигао до титуле не памти се у белом спорту. Казахстански тенисер постао је први играч у историји који је до трофеја дошао тако што је у сваком мечу изгубио први сет.
Дакле, за десету титулу у каријери Бублик је морао да направи четири преокрета у чему је и успео. Најпре се вратио у првом колу против Дениса Шаповалова, затим је преокренуо против Александра Шевченка и Феликса Оже Алијасима, а онда је за крај одиграо сјајан меч против Борне Ћорића.
На питање да ли је желео да игра дуге мечеве па је због тога намерно губио прве сетове, Бублик је дао занимљив одговор.
„Искрено, после 4:1 питао сам тренреа шта би требало да радим. Дао ми је добар савет. Поново сам изгубио сет“, рекао је увек интересантни тенисер руског порекла.
По један брејк у првом сету разменили су Александар и Борна, међутим хрватски тенисер још једном је одузео сервис гем противника и тако успео да поведе у финалу.
Бубликов одговор стигао је експресно, од старта другог сета је претио, а затим је и направио два брејка који су најавили преокрет. У трећем сету Бублик је још једном одузео сервис гем Ћорићу, а Хрват на другој страни није искористио четири брејк лопте што је и одлучило меч.
Уз пораз у финалу Ћорић мора да се носи и са негативним коментарма хрватске јавности јер је репрезентацију оставио на цедилу током Дејвис купа.
Борна је пре сусрета Хрватске и Белгије у квалификацијама за Групну фазу имао разговор са Велимиром Зовком, селектором репрезентације, у којем му је објаснио да није спреман да игра као лидер што би свакако био с обзиром да је тренутно најбоље рангирани хрватски тенисер.
„Сви наши најбољи играчи су се ставили на располагање, што значи и за Борну. Кад смо разговарали о сусрету са Белгијом, рекао ми је да не би играо ако није у најбољем стању, и здравствено и играчки, јер кад је у репрезентацији жели дати максимум, а у том тренутку је сматрао да није у таквој позицији. Ни сад још није у форми у којој жели да буде. Испоштовао сам његову вољу, а нажалост, у међувремену се догодило да сплетом околности због повреда немамо на располагању све играче“, рекао је Зовко пре квалификационог меча.
Хрватска је као и Србија поражена у Дејвис купу, а иако се селектору жалио на форму и умор Ћорић је отишао у Монпеље где је стигао до финала чиме је очигледно сам себе демантовао.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
СПОРТ
Холанд открио да му је Новак узор: Остао је доследан себи – дошао је ниоткуд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала