Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Важно је разумети - европски парламентарци у ствари траже да уведемо санкције Русији

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
У нацрту резолуције, која ће се сутра наћи пред Европским парламентом, Европска комисија се позива да прекине претприступне преговоре са Србијом уколико не уведе санкције Русији, изјавила је премијер Ана Брнабић.
„Овом резолуцијом експлицитно се тражи од Европске комисије да прекину ЕУ интеграције Србије док не уведемо санкције Руској Федерацији. То је друга важна ствар коју молим грађане да запамте да би разумели о чему се овде ради и какав је карактер ове резолуције“, рекла је Брнабићева, гостујући на ТВ „Хепи“.
Она је додала да се од Европске комисије тражи и да буде мање попустљива према Србији.
„У овој резолуцији се једнако критикује и Европска комисија. Критикује се зашто имају 'попустљив став' и тражи да буду критичнији према Србији. Позива се да прекине и обустави све фондове за Србију, за наше грађане, за наш здравствени систем, за инфраструктуру, за наше образовање, док се не спроведе међународна истрага или док се, како они кажу, не испуне кључне препоруке ОДИХР-а“, казала је Брнабићева и додала да ни сам ОДИХР не може да каже које су кључне препоруке.
Ана Брнабић је подсетила да је резолуција Европског парламента необавезујућа.
„Да су обавезујуће, то би значило да 15 држава чланица ЕУ мора да призна независност тзв. Републике Косова. Зато што су у ранијим резолуцијама тог ЕП они позвали да пет земаља одмах призна, како они у ЕП кажу, Републику Косово. Оне су необавезујуће, али вам говоре о карактеру тренутне већине у сазиву ЕП“, истакла је Брнабићев.
Она је оценила и да у тексту резолуције нема аргумената.
„Они су рекли да су видели на интернету, да су чули. То вам је резолуција на нивоу аргумента радио Милева“, констатовала је Брнабићева.
Она је навела и да у тексту резолуције може да се прочита о свему осим о томе да је Србима на КиМ било забрањено да гласају.
„Ни једним словом, ни једном речју то не помињу у овој резолуцији. Нећете наћи то да је Аљбин Курти забранио Србима на Косову и Метохији да гласају. Тога нема у овој резолуцији ЕП. Нећете помињати гласање на северу Косова. Да ли ви мислите да је то ирелевантна тема за ЕП? Ја мислим да је једна од најважнијих ствари када говоримо о владавини права, међународним принципима, правним нормама“, рекла је Брнабићева.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала