Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Државе које нису признале тзв. Косово затражиле разјашњење о Поглављу 35

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČiĆИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија има информацију да су државе које нису признале тзв. Косово затражиле разјашњење у вези убацивања Охридског споразума у Поглавље 35 и време за утврђивање позиција које не би нашкодиле и њиховим интересима.
Дачић је оценио да се Србија налази под „баражном ватром“, а у оквиру тога је жеља да се убаци у Поглавље 35 пуна имплементација Охридског споразума, па чак и оних делова које Србија није прихватила што обесмишљава европски пут, јер не можемо да прихватимо да Косово постане члан УН.
Такође, ту је и покушај политизације избора у Србији у Европском парламенту што, према његовим речима, представља „политичку варку“ јер је испод тога „антисрпска политика“ и закључак тога ће, како сматра, бити да треба да се призна тзв. Косово, да позивају друге земље које нису признале тзв. Косово да то учине, да се уведу санкције Русији, да се смањи сарадња са Кином, да се осуди Република Српска итд.
„И зато, чини ми се, да свако ко подржава ту резолуцију Европског парламента ради против интереса Србије и о томе сам говорио и пре избора. Просто је невероватно да неко мисли да посланичку заклетву треба да положи пред Европским парламентом, односно пред антисрпским лобијем, а не овде у Београду“, рекао је Дачић.
На питање да појасни „обесмишљавање европског пута“, те да ли Србија има простор да испреговара да тачке из Охридског споразума које нису у складу са нашим интересима не буду део Поглавља 35, Дачић каже да су за то потребни пријатељи из Европске уније.
„Пошто ми нисмо чланице Европске уније, ми не можемо сада да утичемо на то како ће се даље одвијати. За то су нам потребни и наши пријатељи из Европске уније. Ту пре свега мислим на земље које нису признале Косово, мислим и на Мађарску која је исто тако била против тога. У току су преговори на разним телима - КОЕЛА, КОРЕПЕР итд. То је сада почетна фаза“, рекао је Дачић.
Како каже, Србија има информације да су све земље које нису признале Косово затражиле разјашњење свега тога и затражиле време за утврђивање позиција које не би нашкодиле и њиховим интересима, јер и они би се ставили у неугодну позицију да треба да признају Косово иако га не признају.
„И то је борба коју ћемо водити у наредном периоду. Међутим, као што видите, на политичкој сцени у Србији готово да нико не прича о овим темама. Ми се бавимо само нападима на Вучића, на политичко руководство, тиме се слаби политичко јединство у Србији, а мислим да је наш циљ управо супротан. Што смо јединственији, то смо и јачи“, рекао је Дачић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала